StoryEditor

Krišto: U BiH se vodi preuranjena izborna kampanja obilježena populizmom i demagogijom

Piše D  /  27.10.2017., 08:10h

Predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i Ognjen Tadić razgovarali su danas u Budimpešti, na marginama 8. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana o euroatlantskim integracijama, s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo time što između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, kao i visokom razinom suradnje parlamenata BiH i Crne Gore.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, predsjedateljica Krišto podsjetila je da je u BiH situacija takva da jedan narod bira drugome narodu člana Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda, što znači da je potrebno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se ta pitanja riješila.

- Ako se ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH koje nalaže Ustavni sud BiH onda nećemo moći provesti rezultate općih izbora 2018. godine - mišljenja je Krišto koja je ocijenila da se u BiH trenutno vodi preuranjena izborna kampanja za Opće izbore u listopadu naredne godine.

Za ovu kampanju kazala je da je obilježena populizmom i demagogijom, što u konačnici ima negativan utjecaj na reformske aktivnosti i rezultira izostankom političkog dogovora oko ključnih pitanja u BiH.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić naglasio je da se svi u BiH trebaju posvetiti rješavanju životnih pitanja što bi mogla biti platforma za zajednički nastup prema zemljama regije.

Kada je riječ o određenim političkim pitanjima u BiH, predsjedatelj Tadić upoznao je Brajovića da u BiH postoji jedinstven politički stav oko članstva u Europskoj uniji, ali da ne postoji konsenzus kada je riječ o pristupanju BiH Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Predsjednik Skupštine Crne Gore istaknuo je da će njegova zemlja rado podijeliti iskustvo s drugima kada je riječ o euroatlantskim integracijama, te da je pred obje države posao ispunjavanja uvjeta i dostizanja standarda kada je riječ o pristupanju EU, što u konačnici ima za cilj i punopravno članstvo u obitelj europskih država.

Svi moraju zajednički promatrati što je najbolje za građane, poručio je Brajović, te je pozvao rukovodstvo PSBiH da u narednom razdoblju posjeti Skupštinu Crne Gore, priopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću PSBiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:17