StoryEditor

Kraj veljače BiH donosi ledeni val, snijeg će i dalje padati

Piše D  /  25.02.2018., 07:02h

Jučer od ranih jutarnjih sati 56 pripadnika OS-a BiH, s četirima radnim strojevima, angažirano je u pomoći lokalnom stanovništvu na području grada Bihaća na čišćenju i odvozu snijega u samom središtu grada, prilazima javnih ustanova te raščišćavanju pješačkih i prometnih veza, prenosi Večernji.ba

Čišćenje prometnica

I dok je u pojedinim dijelovima angažiran OS BiH, u drugim se pak snijeg sam lagano topi iako se, prema prognozama FHMZ-a, očekuju nove oborine. Tako se u Livnu snježni pokrivač topi, dok se u Bosanskom Grahovu i Glamoču i dalje bore s čišćenjem snijega s lokalnih prometnica do udaljenijih sela.

U Grahovu je zima pokazala zube u pravom smislu riječi. Snijeg nošen vjetrom zameo je sela te onemogućio cjelotjedni dolazak djece na nastavu.

Ravnatelj OŠ “Grahovo” Vojo Marić informirao nas je da je riječ o 16 učenika.

Nada se da će od ponedjeljka, 26. veljače svi biti u školskim klupama “ako nas ne bi zateklo još gore zlo nego što je ovo”. Uz smijeh dodaje i to kako za Grahovljake veća količina snijega i niske temperature koncem veljače nisu nikakvo iznenađenje, štoviše, to je pravilo koje je u prethodnih nekoliko godina izostalo pa se sada opet aktualno.

Otežano se prometovalo i na regionalnoj cesti Glamoč - Drvar. U selima prema Drvaru snježni nanosi dostizali su visinu i do dva metra, kazao nam je Boris Lukajić, voditelj općinske Službe za obnovu i razvoj u Glamoču. Dok smo razgovarali s njim, čistila se cesta prema Stekerovcima. Ulažu maksimalne napore kako bi prometnice bile prohodne i kako stanovništvo, mahom starije i bolesne osobe, ne bi ostalo bez zdravstvene i socijalne skrbi. Iz Uprave civilne zaštite upozoravaju sve građane da na put ne kreću bez potrebe, kao i bez potpune zimske opreme.

Slične prognoze kao...

Danas, u odnosu na prethodne dane, neće biti velikih promjena. Prema najavama FHMZ-a, u većem dijelu zemlje padat će snijeg, osim na sjeveru. Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak snijeg se očekuje i u ovim dijelovima.

Na zapadu, jugu i jugoistoku Hercegovine prijepodne kiša ili susnježica će od sredine dana prijeći u snijeg. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara, a u planinskim područjima i do 20 centimetara. Temperatura zraka bit će uglavnom između -7 i -1, na jugu zemlje prijepodne između 1 i 4, a u drugoj polovini dana temperatura zraka bit će u opadanju.

Za razliku od veljače 2012. godine, kada su najavljivane prognoze bile slične, ali zanemarene, ovih dana građani Bosne i Hercegovine, posebice Hercegovine, pomno prate svaku novu objavu o prognozi vremena, a kako doznajemo, u Mostaru i u ostatku Hercegovine kupuju se lopate, zimska oprema, ogrjev, a ponajviše velike zalihe hrane poput paketa brašna, ulja, mlijeka...sve kako bi se izbjegao scenarij od 2012. godine.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 13:11