StoryEditor

Kosovski sud osudio osam osoba zbog planiranja napada na nogometaše Izraela

Piše D  /  18.05.2018., 06:05h

Kosovski sud osudio je danas osam osoba na ukupno više od 35 godina zatvora zbog planiranja napada na izraelski nogometni tim u Albaniji tijekom kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2016. godine, javlja Reuters.

Britanska agencija prvobitno je objavila da su oni osuđeni za terorizam, ali je kasnije samo navela da su osuđeni zbog planiranja napada, prenosi Tanjug.

Svih osam osuđenih, čije se zatvorske kazne kreću od 18 mjeseci do 10 godina, su sa Kosova.

Osuđena je još jedna osoba, kojoj je naloženo da isplati novčanu kaznu od 2.500 eura.

Prema navodima tužiteljstva, ta grupa je planirala napasti izraelski tim eksplozivima i automatskim puškama.

Plan je propao kada je kosovska policija saznala za zavjeru i dojavila albanskim vlastima, koje su utakmicu prebacile iz Skadra u Elbasan, grad bliži Tirani, dodaje Reuters.

Tužiteljstvo tvrdi da su neki od osuđenih dobili naređenja da izvrše napad od istaknutog člana Islamske države na Kosovu i samoproglašenog "zapovjednika Albanaca u Siriji i Iraku" Lavdrima Muhadžerija.

Muhadžeri je ubijen u Siriji, dodaje britanska agencija pozivajući se na policiju i članove obitelji.

"Jedan od ovdje osuđenih je rekao da je kazneno gonjen samo jer pripada islamskoj veri, ali mi znamo da ni ova religija niti ijedna druga religija ne propovijedaju, potiču ili pozivaju na činjenje takvih zločina, za koje su oni optuženi", rekao je sudac Hamdi Ibrahimi dok je donosio presudu.

Izrael je 2016. u Elbasanu igrao kvalifikacijsku utakmicu za svjetsko prvenstvo i pobijedio Albaniju s 3:0.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:41