StoryEditor

Komšić: Dva puta sam pobijedio, Čović se može pobijediti!

Piše D  /  27.02.2018., 06:02h

Lakše bi mi bilo raditi s Ivanićem nego s Dodikom. Mada Mladen Ivanić zna biti ‘tvrđi‘, kazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić tijekom gostovanja u Danu uživo na N1.

N1: Jučer ste poručili kako nećete odustati od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i ako bude pritiska međunarodne zajednice da to učini. Poručili ste da ne odustajete "sve i da se udruže Trump i Putin i da dodaju Kim Jong-una"?

Komšić: Naravno, to je karikaturalna. Znam ko sam i šta sam i koliki su mi dometi. Pritisaka nije bilo da se direktno kaže nemoj to raditi. Dakle nema toga, a da i ima ja ne bih promijenio mišljenje. Nema tih para. Ja neću odustati od ovog puta. Moram na kraju ostati čist pred sobom i ljudima koji me cijene, to je najvažnije. A prilika je da se Čović zaustavi, sa svim ovim što radi. Ima naznaka da će nastaviti raditi na ovom kaotičnom stanju. Treba ga izmjestiti sa toga mjesta moći.

 

N1: Kako procjenjujete šanse da budete izabrani za člana Predsjedništva BiH?

Komšić: Dva puta sam pobijedio. Prvi put ne tako uvjerljivo, drugi put zaista uvjerljivo. Objektivno, mislim da taj rezultat teško mogu postići. Možda se čudo desi. Ta pobjeda 2010. je bila ne samo moja, nego i SDP-a. Ne vjerujem da to mogu postići, ali volio bih. Čović se može pobijediti.

 

N1: Može li doći do izmjene Izbornog zakona prije Općih izbora?

Komšić: Ne vjerujem. Ne izgleda mi da postoji spremnost za nekakav dogovor. Po meni može doći do rješenja. Treba istaći da odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića mijenja suštinu - ne samo Washingtonskog sporazuma, nego i suštinu Daytonskog sporazuma, odnosno mijenja Ustav FBiH. Ako je to odluka Ustavnog suda onda je treba ispoštovati, ali dajte da se pozabavimo ulogom Doma naroda. Onda, Domu naroda se moraju smanjiti nadležnosti i u tom slučaju Dom naroda može odlučivati samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa. Hoćete li tako da pričamo, fer i pošteno - može. Ali da mi uvodite na mala vrata treći entitet - to se neće desiti. I zato nema odstupanja ni za milimetar.

 

N1: Je li realno da BiH uskoro dobije jednog predsjednika?

Komšić: Mislim da nije realno, ali jeste logično.

 

N1: Kako komentirate što još nije sklopljen ugovor između Islamske zajednice i BiH?

Komšić: To je jedan iracionalna blokada. Kome je u interesu da se to blokira? Što je problem sa IZ-om, da se taj ugovor blokira, ako je isti kao i ugovori sa katoličkom i pravoslavnom crkvom koji su potpisani?

 

N1: Predsjedništvo BiH bez Čovića? S kim bi vam bilo lakše raditi u Predsjedništvu - Dodikom ili Ivanićem?

Komšić: Meni je svejedno. Lakše bi mi bilo raditi sa Ivanićem nego sa Dodikom. Mada Mladen Ivanić zna biti ‘tvrđi‘. Evo primjer kada se odlučivalo o "Travanjskom paketu". Znate ko to nije potpisao - Stranka za BiH. A Ivanić je zadnji potpisao taj papir i to nakon jedne malo neprijatne scene kada je tadašnji američki veleposlanik viknuo na njega: "Hoćete li potpisati ili nećete". Ivanić je stajao jedno dramatičnih pet minuta. Dodik je potpisao, Čavić je potpisao. On zna biti vrlo neugodan i vrlo tvrd. Njegov problem je, pod znacima navoda, što je riječ o jednom veoma inteligentnom čovjeku i vrlo šarmantnom u nastupu, izlaganju stavova. Za razliku od Dodika koji je jedan grubi gedžo kojeg možete, da oprostite na izrazu, otresti.

 

N1: Kakav je vaš javni nastup? Nekima ste simpatični, a drugima niste.

Komšić: Znam. Promijenio sam se malo i ja sa godinama. Svaka koja ti ostane "iza zuba" - zlatna je. Za ono što ne izgovoriš ne možeš se pokajati.

 

N1: Radni materijal SIP-a u vezi sa izbornim rješenjem je izazvao reakciju javnosti. Komentar?

Komšić: Izbor članova SIP-a je stvar stranačkog dogovora, SIP nije nezavisno tijelo, kao ga mnogi smatraju. Ali nisam ovo očekivao, malo je za mene ovo bilo šokantno. Dobro znaju što je zasnovano na Ustavu, a što nije.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:47