StoryEditor

KLICA NOVE PLATFORME? HDZ 1990 u "neformalnoj koaliciji" s SDP-om, DF-om, GS-om, Lijanovićima...

Piše D  /  11.05.2018., 02:05h

Predstavnici 10 političkih stranaka danas su u Sarajevu potpisali Protokol o suradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini. Potpisnici su SDP BiH, Demokratska fronta, Naša stranka, Građanski savez, SBB, Stranka demokratske aktivnosti BiH (A-SDA), Hrvatska stranka BiH, Narodna stranka radom za boljitak, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Nezavisni blok, a HDZ 1990 i Savez za promjene svoj potpis će staviti naknadno, objavili su sarajevski mediji.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je rekao kako je riječ o neformalnoj koaliciji koja je oformljena s ciljem da pokušaju, kako je rečeno, usvojiti one izmjene Izbornog zakona koje su izvršene u Zastupničkom domu, a "zapele" u Domu naroda parlamenta BiH. 

Nikšić je reko i kako su HDZ i SNSD "blokirali" razmatranje spomenutih tehničkih izmjena Izbornog zakona.

"Očito je da postoji većina da se izmjene usvoje. Analogno tome ta dva politička subjekta i nisu danas ovdje s nama. Također, možete primijetiti da tu nije ni Stranka demokratske akcije, koja nakon početnog učešća u ovome, nije se više pojavljivala na aktivnostima ove neformalne koalicije, te zbog toga nisu bili ni pozvani da potpišu protokol", izjavio je Nikšić.

Govoreći o samom Protokolu, lider SDP-a, je potcrtao da koalicija nema nikakvih političkih elemenata.

Željko Komšić, predsjednik DF-a kazao je kako tehničke izmjene Izbornog zakona proceduralno nisu pale.

"To je još uvijek u proceduri. Taj zakon koji se tiče nadzora izbornog procesa je jedna od elementarnih stvari da bismo imali koliko-toliko fer i poštene izbore, pogotovo da bi rezultati odgovarali onome što će građani BiH reći svojim glasom u listopadu", izjavio je Komšić. 

​Da većina postoji za usvajanje izmjena, složio se i Komšić, navodeći kako je upitan jedan glas.

"Nadamo se da će i zastupnik gospodin Martin Raguž, koji dolazi iz stranke koja je dio ove priče (HDZ 1990), podržati ovu priču", rekao je Komšić. 

Tehničke izmjene izbornoga zakona nemaju puno smisla, budući da suštinske izmjene nisu usvojene i da jedan narod i dalje ima mogućnost drugom narodu birati političke predstavnike.

Izmjene koje traže spomenute stranke košta desetke milijuna maraka i nemoguće ih je provesti do listopada.

J.G. / Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:47