StoryEditor

Kinezi uzgojili rižu koja raste u slanoj vodi, mogla bi nahraniti 200 milijuna ljudi

Piše D  /  01.11.2017., 01:11h

Studija je provedena u Centru za razvoj i istraživanje u Qingdaou gdje se znanstvenici bave uzgojem riže otporne na slano i alkalno (kiselo) okruženje, u pokrajini Shandong. Ondje se u slanoj vodi uzgaja 6,5 do 9,3 tone hrane. 

Rezultati su bili bolji nego što su znanstvenici očekivali, nadajući se da će uzgojiti oko 4,5 tona riže po hektaru. 

Riža, nazvana Yuan Mi, uzgojena je uz upotrebu morske vode iz Žutoga mora. Morska je voda razrijeđena te je usmjerena prema rižinim poljima blizu mora, a ne prema onima u unutrašnjosti zemlje. 

Treba podsjetiti da Kinu pokriva milijun četvornih kilometara nenaseljene zemlje na kojoj su razina saliniteta i kiselosti tla vrlo visoki.

Novi kapaciteti

"Znači da bi se upravo to područje moglo iskoristiti za proizvodnju oko 50 milijuna tona riže, čime bi se prehranilo oko 200 milijuna ljudi", kaže Yuan Longping, znanstvenik kojega Kinezi nazivaju i "ocem hibridne riže". Prvu kinesku hibridnu rižu uzgojio je još 1974., a zajedno s kolegama već je nekoliko puta srušio svjetski rekord u njezinu prinosu. 

On vjeruje da bi, kad bi se desetina područja sa sličnom vrstom tla zasadila ovom jedinstvenom vrstom riže, Kina mogla povećati proizvodnju te žitarice za 20 posto.

Naime, više od 50 posto svjetske populacije i oko 60 posto Kineza jede rižu. Po podacima UN-a prošle je godine u svijetu gladovalo 815 milijuna ljudi - 38 milijuna više nego 2015., pa bi povećanje prinosa ove važne namirnice moglo povećati isplativost uzgoja i povećati globalnu ponudu te na taj način ublažiti glad u zemljama pogođenima siromaštvom i oskudicom hrane.

Kinezi koji su probali novu vrstu riže kažu da je vrlo ukusna, a njezina prednost je povećana količina kalcija i ostalih mikronutrijenata s obzirom na rast u slanoj vodi.

Uništavanje patogenih bakterija

Sol u njezinu sastavu mogla bi uništiti i "otjerati" patogene bakterije, što znači da bi riža uzgojena u slanoj vodi bila manje izložena nametnicima, pa bi uzgajivači morali koristiti manje pesticida. 

No postoji i "kvaka 22". Naime, Yuan Mi po kilogramu stoji 50 juana ili pedesetak kuna, što je osam puta više od uobičajene cijene riže koja se prodaje u pakiranjima od kilograma, dva, pet ili 10 kilograma. 

No čini se da ni cijena nije otjerala dio kupaca. Oko 1000 ih je prošli mjesec naručilo rižu iz slanog uzgoja, a u kolovozu je prodano šest tona. 

Šef prodaje startup tvrtke Yuan Ce, koja surađuje s Longpingom i njegovim timom je kazao: "Cilj nam je do kraja godine od prodaje riže iz slanog uzgoja ostvariti prihod od oko 10 milijuna juana".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:50