StoryEditor

Kaznene prijave protiv 36 direktora zdravstvenih ustanova u RS-u

Piše D  /  30.03.2018., 04:03h

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske (RS) uputio je danas nadležnim tužiteljstvima kaznene prijave protiv 36 direktora javnih zdravstvenih ustanova (bolnice i domovi zdravlja), a zbog sumnje da su izvršili kaznena djela protiv prava po osnovu rada, odnosno utaju poreza i doprinosa.

- Kaznene prijave su podnesene na osnovu ranijih odluka Skupštine i Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine da se prijave svi direktori za koje se utvrdi da u proteklom periodu nisu izvršili svoju zakonsku obvezu uplate poreza i obveznih doprinosa po osnovu tri i više neto plaća, a kako je to Kaznenim zakonikom utvrđeno za navedena krivična djela - priopćeno je iz ovog sindikata, prenosi Fena.

Uz kaznene prijave dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja RS da su izvršili sve obveze, što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna financijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa, navodi se.

Podsjećaju da je ovaj sindikat još u srpnju 2017. godine podnio tri kaznene prijave za ista kaznena djela i to protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužiteljstva nije dobio obavještenja o statusu ovih kaznenih prijava.

Prema podacima Fonda MIO RS-a ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje su na dan 31. prosinca 2017. godine iznosila su 121.286.475 KM i bila su veća za 17.852.309 KM u odnosu na 2016.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:15