StoryEditor

Kazne za pirotehniku razlikuju se po županijama: od 100 do 1200 KM

Piše D  /  17.12.2017., 08:12h

Dok jedni pucaju i dobro se zabavljaju, drugi se pitaju treba li uopće slaviti na takav način, piše Večernji list BiH. Kako pirotehnička sredstva nisu nimalo bezazlena, pokazao je slučaj koji se u srijedu dogodio u Banjoj Luci, gdje je 11-godišnjem dječaku ozlijeđeno oko te mu je u pitanje doveden vid zbog igre s petardama. Svake godine, pa i ove, bilježi se veliki broj ozljeda, posebice kod djece, nastalih nestručnom upotrebom pirotehničkih sredstava. Eksplozija petarde u ruci ili u blizini očiju djeteta ostavlja trajne i za život opasne posljedice, teže tjelesne ozljede, kao i trajni invaliditet, piše Večernji.ba

Pojačani nadzor

Kako bi blagdani prošli što mirnije i bez neželjenih posljedica uporabe pirotehnike, MUP HNŽ-a i ove godine provodi akciju “Mirni blagdani”. - Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a od 15. prosinca do 15. siječnja provodi akciju “Mirni blagdani”. U to vrijeme će na području HNŽ-a biti pojačane policijske ophodnje, ponajviše oko škola, državnih i općinskih ustanova. Pojačat će se i nadzor nad trgovinama koje prodaju pirotehniku. Sve trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva morat će imati dozvolu od MUP-a HNŽ-a za nabavu pirotehnike koja se može koristiti za blagdane. Također, vršit će se i pojačana kontrola na tržnicama i mjestima gdje se prodaje nelegalna roba - kazao je za Večernjak Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a. Na pitanje koliko se posljednjih godina na području HNŽ-a dogodilo nesreća koje su posljedica uporabe pirotehnike, Marić nam je kazao kako takvu statistiku ne vode te da im se takvi slučajevi najčešće i ne prijavljuju. Razlog neprijavljivanja zasigurno su i visoke kazne zbog uporabe pirotehničkih sredstava koje bi roditelji, uz to što imaju ozlijeđeno dijete, morali platiti.

Razlike po županijama

Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u HNŽ-u propisana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira HNŽ-a te iznosi 100 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 500 do 1000 KM. Kazne za prekršitelje razlikuju se od županije do županije. Tako je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SŽ-a rigorozniji od onog u HNŽ-u. Posjedovanje na javnom mjestu, upotreba, ustupanje, prodaja, kupnja i nuđenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog tijela sankcionirani su Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira SŽ-a. Kad maloljetnik počini taj prekršaj, propisana je kazna za roditelja odnosno skrbnika maloljetnika ako je izvršenje prekršaja posljedica njegova propusta dužne skrbi o maloljetniku. U navedenim slučajevima u SŽ-u predviđene kazne za počinitelje su od 300 do 900 KM, a roditelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1200 KM.

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 00:17