StoryEditor

Kazaz: Izetbegović bi rado zaveo vjersku diktaturu i u Turskoj i u BiH

Piše D  /  21.05.2018., 12:05h

"Izetbegović nije mogao poslati goru poruku u javnosti, protumačivši obranu BiH kao vjerski rat i protumačivši politiku kao vjersku disciplinu. Potpuno je izgubio kompas i svoju politiku poslao u srednji vijek. Autokolonizacija, izolacija Bošnjaka, pljačka bošnjačke sirotinje i manipulacija na vjerskoj osnovi pokazali su se u punom, groznom obimu jučer u Zetri", kategoričan je Kazaz.

Profesor Kazaz se pita je li Izetbegović govorio u svojstvu političara ili vjerskog vođe, ili pak običnog manipulatora koji zaboravlja žrtve boraca Armije RBiH u obrani Bosne i Hercegovine. 

"Ono što je njegova najgora poruka jest govor o tobožnjim neprijateljima Turske u samoj toj zemlji i izvan njenih granica. Izetbegović je odobrio cijeli sistem totalitarnih praksi gospodina Erdogana. U jednoj svojoj izjavi čak je Erdoganove političke protivnike nazvao kancerogenim tkivom, a to znači da bi Izetbegović rado zaveo vjersku diktaturu i u Turskoj i u BiH", rekao je Kazaz.

Istaknuo je da je Bakir Izetbegović oduvijek slijedio kurs Dragana Čovića i Milorada Dodika, ali da se njegove tobožnje patriotske parole u Sarajevu nisu razumijevale tako. 

"Izetbegović je bošnjakizirajući na vrlo jeftin način Bosnu, pretvarajući Bosnu barem u svojim retoričkim figurama u bošnjački teritorij, zapravo gajio antibosansku politiku. Umjesto da bosnizira Bošnjake, on ih je turkizirao ili poturčio. S druge strane, Izetbegović nikad nije razvio viziju Bosne i Hercegovine", kategoričan je Kazaz. 

Naveo je da se treba staviti u položaj nekog njemačkog biznismena kojem je Bakir Izetbegović jučer poručio da mu je cilj islamizirati BiH. 

"Hoće li taj biznismen ulagati u BiH, kao nestabilnu zemlju i zemlju s tendencijom da postane teokratska. Neće. Bosanci su i Bošnjaci izgubili jučer mogućnost da privuku ozbiljne investitore sa zapada", zaključio je profesor Enver Kazaz u izjavi za bošnjački portal Klix.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:09