StoryEditor

Katalonski predsjednik poziva na ujedinjenu frontu protiv španjolske vlade

Piše D  /  04.11.2017., 02:11h

Puigdemont, koji je otišao u Belgiju nakon što je njegova vlada raspuštena poslije objave neovisnosti, u petak je otkrio da razmatra sudjelovanje na izborima iz Bruxellesa. 

Najveća kriza od povratka demokracije u Španjolsku

Španjolski premijer Mariano Rajoy je zbog ove najveće političke krize od povratka demokracije u Španjolsku krajem sedamdesetih godina raspisao prijevremene izbore nakon što je prije tjedan dana preuzeo kontrolu nad Katalonijom. 

Političke stranke u toj bogatoj sjeveroistočnoj pokrajini koje žele nastupiti na zajedničkoj platformi imaju vremena do utorka registrirati koaliciju. 

"Vrijeme je da se svi demokrati ujedine. Za Kataloniju, za slobodu političkih zatvorenika i za republiku", napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu, a u tu je objavu umetnuo i link na internetsku stranicu Ilistaunitaria.cat koja poziva na ujedinjenje stranaka protiv španjolske vlade. 

Pritvoreni ministri

Devet članova Puigdemonotovog kabineta u četvrtak je pritvoreno nakon odluke španjolskog visokog suda, a čeka ih istraga i vjerojatno suđenje. 

Španjolska je u petak izdala tjeralicu i za Puigdemontom i četvero suradnika kako bi odgovarali na optužbe o pobuni, zloupotrebi javnih sredstava, neposluhu i povredi povjerenja zbog njihove kampanje za secesiju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:22