StoryEditor

Karamatić: Ahmiće nitko ne osporava, no gdje je Trusina, Grabovica, Uzdol...

Piše D  /  17.04.2018., 11:04h

"Ja govorim ono što narod misli i što narod može razumjeti", kaže Mario Karamatić gostujući u emisiji "Acta" na TV ALfa.

Na pitanje voditeljice da prokomentira svoj nedavni prijedlog o legalizaciji svih droga, Karamatić tvrdi kako treba uvesti akcize na sve. 

"Vi imate dilere koji hodaju oko škole, a u Hercegovini, tamo odakle ja dolazim, ljude se proganja radi malo duhana. Meni je cilj dilere koji nesmetano šeću oko naših osnovnih škola maknuti s ulice i zaštititi našu djecu, ako je to put koji vodi tamo, zašto ne, onda trebamo to legalizirati jer bi za pola sata nestalo svih dilera s ceste", tvrdi on.

Galamdžija u Domu naroda

Na konstataciju voditeljice da je Karamatić dežurni galamdžija u Domu naroda, on tvrdi da je samo probudio Dom naroda i pokazao da on može biti korektiv i zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. 

"Ja nisam pokrenuo Dom naroda, ja sam ga samo probudio. Moje kolege koje tamo sjede, to vam je često gerijatrija, oni su na zalasku i životnog i političkog puta i počeli su se ponašati preopušteno, ja sam ih samo probudio i taj dom je počeo ličiti na Dom naroda i raditi u službi naroda", rekao je Karamatić.

Na upit tko mu je u ovom trenutku konkurent, Karamatić smatra da on nema konkurencije.

"Možda sam ja po prirodi neskroman, ali ja mislim da ni ja ni HSS nemamo konkurenciju, pitanje je samo kad će narod to prepoznati", rekao je on.

Nacionalna retorika

Koristite li nacionalnu retoriku za prikupljanje političkih bodova, pitala je voditeljica. 

"Kada sam unutar BiH ja predstavljam isključivo hrvatski narod, a kada sam van BiH ja onda predstavljam institucije BiH, ako netko misli da bih ja hrvatski narod trebao predstavljati drukčije, po meni taj nije dobar u glavi", rekao je Karamatić.

Zajednički praznik - dan osnivanja Herceg-Bosne

Karamatić smatra da bi dobar zajednički praznik bio dan osnivanja Herceg-Bosne. Na upit voditeljice bi li to uvrijedilo određeni broj građana naše zemlje, Karamatić kaže da i njega vrijeđaju mnoge stvari. 

"Pozivanje na neki ZAVNOBiH koji je je nakada davno održan gdje nemamo ni preživjelih sudionika i gdje smo dobili još jedan krvavi rat po meni je besmislen", kaže Karamatić.

Na upit voditeljice bi li proslava dana osnutka Herceg-Bosne bila provokacija, Karamatić kaže da vjerojatno bi.

"Vjerojatno bi bila provokacija i Srbima i Bošnjacima, no ja s tim nemam problema jer meni je problem i prvi (mart) i deveti (januar). Upravo sam stigao s područja općine Konjic gdje je prije rata živjelo 20 tisuća Hrvata, danas ih ima 400, bio sam i u selu Trusini pored Buturović Polja gdje Hrvata nema jer su pobijeni skoro svi", kaže Karamatić.

Nema sarajevskih medija

"Tamo vam nema ovih medija, da ih nazovem sarajevskim medijima", nastavlja Karamatić na temu Trusine, pa dodaje: "Tu nije riječ o privatnim medijima, da ne bi bilo zabune, govorim o BHT-u i FTV-u, medijima koji bi to trebali popratiti, a ne samo pričati o Ahmićima i osnutku Armije RBiH, to nije korektno", rekao je on.

Na upit voditeljice kako gleda na on što se dogodilo u Ahmićima, Karamatić kaže da se tu dogodio strašan zločin koji nitko ne opravdava.

"U Ahmićima se dogodio stravičan zločin, to nitko ne opravdava i naravno da se treba obilježavati, počinitelji su odgovarali, ja ne sporim da se to treba obilježavati, ja samo pitam zbog čega u javnim medijima nema izvješća o Trusini, o Grabovici, Uzdolu, Vozući... Jednostavno nisu isti kriteriji za sve. Ako su Hrvati počinili zločin, ja se duboko ispričavam žrtvama, no ako su Bošnjaci ili Srbi počinili zločin nad mojim narodom, minimum minimuma bi bio da se ispričaju", rekao je Karamatić. 

Cijelu emisiju pogledajte u video-prilogu: 

I. Crnjac / Dnevnik.ba

15. travanj 2024 15:22