StoryEditor

Jerinić: Detalji vježbe nisu dogovoreni, moguće je da će sudjelovati avioni

Piše D  /  20.02.2018., 02:02h

Prašinu je podigla informacija koju je objavio portal Dnevnik.ba, koji tvrdi da je plan da u vježbi sudjeluju i američki avioni A-10, koji će ispaljivati municiju punjenu ozloglašenim osiromašenim uranom.

– U tu svrhu, stanovništvo je potrebno medijski pripremiti kako ne bi sabotirali vežbu – objavio je spomenuti portal pozivajući se na izvore i dokumente iz Ministarstva obrane BiH.

Međutim, zamjenik ministra obrane BiH iz Srpske Boris Jerinić za „EuroBlic“ tvrdi da se radi o lažima i dezinformacijama. Jerinić pojašnjava da detalji vježbe još nisu dogovoreni, ali da je moguće da će u njoj sudjelovati i avioni.

– Sigurno neće biti korištena ni bojeva municija, a kamo li ona s osiromašenim uranom. To se ne radi nigdje u svijetu i tako nešto nitko od nas ne bi dozvolio. Riječ je o vježbi koja je u planu kroz bilateralnu suradnju i održani su samo početni sastanci. Neće biti posljedica po građane – naglašava Jerinić.

Kako je objavio Dnevnik.ba, sve je dogovoreno na sastanku s generalmajorem Johnom Gronskim, zamjenikom zapovijednika američkih kopnenih snaga za Europu.

– NATO vježba trebalo biti realizirana kroz dvije faze: prva je teorijska obuka oficira OS BiH od veljače pa do kraja 2018. godine, a druga, početkom 2019. godine, i to gađanje eskadrile aviona A-10 na poligonu Manjača. Sudionici vježbe bili bi vojnici NATO, njih 400, locirani u vojarni “Kozara” u Banjaluci. U okviru toga je i eskadrila od 10 aviona (što američkih, što litvanskih) lociranih na aerodromu Mahovljani. Avion A-10 sadržava top od 30 milimetara „vulkan“ s municijom, odnosno neku vrstu osiromašenog urana – navodi se u dokumentu.

Prema njihovim navodima, ranije su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički glavni stožer OS BiH i Ured za obrambenu suradnju pri Veleposnastvu SAD u Sarajevu organizirali sastanak povodom ovih aktivnosti. Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, te Boris Jerinić i Zoran Đerić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića.

– Dokumenti u posjedu portala Dnevnik.ba dokazuju kako su srpski predstavnici (Savez za promjene) u MO BiH i OS BiH bili suglasni s izvođenjem NATO vježbe na području Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vježbe odstranjen do daljnjeg angažmana. Inače, od SAD su navodno do sada nagrađeni upravo generali Vuković i Tepšić. Vuković na dužnost u Austriju, a Tepšić na dužnost u SAD – navodi portal.

Prema istom izvoru, general Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog glavnog stožera OS BiH, tražio je pojedine informacije o ovoj vježbi, odnosno o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uran, bijeli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi to lokacije, odnosno poligone i strelišta tražile OS SAD.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:14