StoryEditor

Je li ogromnom parkingu mjesto u središtu Mostara?

Piše D  /  15.02.2018., 02:02h

Trenutačno je taj prostor ograđen i na njemu strojevi pripremaju teren. Neslužbeno HMS doznaje da je riječ o uređivanju novog parkinga, koji će se koristiti uz naknadu. Hvale je vrijedna aktivnost njegova uređenja. Ali postavlja se pitanje vodi li se dovoljno računa o još nečem bitnom pri njegovu planiranju, piše u redakcijskom osvrtu Hrvatski Medijski Servis.

Poznato je da tijekom kišne sezone velika količina vode stvara probleme u slučaju neadekvatne odvodnje. Vjerojatno će odgovorni voditi računa o sustavu odvodnje. Ali važnije je voditi računa o još jednom važnom aspektu. Prepoznatljivost Mostaru su još od vremena austro-ugarske vlasti, pa tijekom cijelog razdoblja 20. stoljeća davali planski sađeni drvoredi. U gradu s ekstremnim vrućinama tijekom ljeta oni su najbolji regulator normalizacije temperature u gradu.

Posljednjih godina zbog ogromnog pritiska za gradnjom novih zgrada svjedočimo potpunoj devastaciji zelenih površina kao i kontinuiranom smanjivanju prostora za parkiranje. Na ranije spomenutom prostoru najveća gužva i najteže je mjesto bilo dobiti upravo u hladu jedinog preostalog starog i visokog drveta koje je krošnjom stvaralo prijeko potrebni hlad u ljetnim mjesecima. Ono je sada naravno tijekom ovih radova posječeno.

Građane zanima hoće li se pri uređenju ovog prostora predvidjeti sadnja drveća koje bi osiguravalo hlad, bilo pluća u ovom dijelu grada i stvaralo obrise suvremenog urbanog grada poput onih u koje bismo se trebali ugledati. Ili će se napraviti ogromni bezlični plato, i asfaltna paklena pustinja, koja će u Mostarskim vrućim danima dodatno zagrijavati cijelo središte grada. Možda će time biti stvorena pretpostavka da se u budućnosti lakše napravi još jedna betonska zidina? Nadamo se da još ima nade da ovaj grad bude mjesto ugodnog življenja sa svim potrebnim što zahtijevaju suvremene urbane sredine.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:24