StoryEditor

Izvornik Daytonskog trajno pohranjen u hrvatskom ministarstvu

Piše D  /  02.11.2017., 02:11h

Primjerak izvornika Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznat kao Daytonski sporazum, kojim raspolaže Republika Hrvatska, pohranjen je i trajno se čuva u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) u Zagrebu, u Zbirci međunarodnih ugovora Republike Hrvatske, javlja agencija Anadolija. Zbog vrste i vrijednosti građe, kao i njezine odgovarajuće zaštite, pristup izvorniku Daytonskog sporazuma je ograničen, piše Anadolija.

Cijeli dokument sastoji se od dokumenata uvezanih u četiri crvene kožne korice, koje se čuvaju u pripadajućoj kartonskoj kutiji. U dokumentu su originalni potpisi supotpisnika Sporazuma, predstavnika međunarodne zajednice i trojice tadašnjih predsjednika BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije: Alije Izetbegovića, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, temeljni tekst Sporazuma i aneksi, potpisan je u Parizu 14. prosinca 1995, nakon što je prethodno usaglašen i parafiran u američkoj vojnoj bazi u gradu Daytonu u SAD-u. Njime je okončan troipolgodišnji rat u Bosni i Hercegovini i određeno unutarnje uređenje zemlje koje ostalo na snazi do danas. 

 Republika Hrvatska, kao jedna od država potpisnica i garanter, u posjedu je jednog primjerka izvornika Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini (temeljni tekst, bez aneksa) sastavljen je i potpisan, u izvorniku na bosanskom, hrvatskom, engleskom i srpskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako vjerodostojni.

Aneksi Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini sastavljeni su i potpisani u izvorniku na engleskom jeziku. Uz odgovarajuće pojašnjenje pravnog interesa, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, kako navode, zainteresiranim strankama može učiniti dostupnim tekst izvornika u digitaliziranom obliku. U žižu javnosti ovih dana u Bosni i Hercegovini je dospjela polemika o tome posjeduje li BiH izvornik Daytonskog mirovnog sporazuma. Prije dva dana policija na Palama, pronašla je primjerak za koji u priopćenju tvrdi da je originalni primjerak Daytonskog sporazuma.

Pokrenuta je istraga protiv osobe kod koje je ovaj dokument pronađen.  Sljedećeg dana, izvor agencije Anadolije iz Predsjedništva BiH demantirao je navode o tome da BiH ne posjeduje izvornik Daytonskog sporazuma, rekavši kako je on pohranjen u sefu u arhivu Predsjedništva BiH.  

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:56