StoryEditor

Izvanredno stanje u Bihaću, pod vodom još 42 kuće

Piše D  /  15.03.2018., 07:03h

Poplave pale u drugi plan

- U ulici Stari put u Hrvatskoj Kostajnici je, najvjerojatnije zbog trenutačnih vremenskih neprilika, natopljenosti tla od topljenja snijega, došlo do odrona zemlje s brda i klizišta. Od odrona velike količine zemlje u potpunosti je za sada srušeno sedam kuća, dok je jedna napukla i nagnula se.

Tri kuće su bile nenaseljene, dok su iz drugih ukućani uspjeli navrijeme izići te nitko nije ozlijeđen. S obzirom na to da je klizište još uvijek aktivno, policijski službenici mjesto događaja do daljnjega osiguravaju radi zaštite ljudskih života i imovine - stoji u službenom priopćenju iz PU sisačko-moslavačke. Svi stanovnici uništenih kuća privremeno su evakuirani, neki su se preselili kod rodbine, a petnaestak ih je smješteno u kostajnički hotel Central.

Svi su u stanju šoka jer su u samo nekoliko minuta izgubili životnu imovinu. Tragedija klizanja terena u drugi je plan stavila opasnost od poplava. Ohrabrujuće je da se vodostaj Une nalazi u laganom opadanju, oko jedan centimetar na sat. Tako je u jučer u podne iznosio 451 centimetar, što je šest centimetara manje nego protekle noći. Ipak, na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava i sve se službe nalaze u stalnoj pripravnosti.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da je u Sisačko-moslavačkoj županiji 90 pripadnika namjenski organiziranih snaga OS RH koji i dalje pružaju pomoć u obrani od poplava civilnom stanovništvu Letovanića i Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji su ugroženi poplavama nastalim uslijed kopnjenja velikih količina snijega. U Letovaniću je 70 pripadnika OS RH, a 20 ih je angažirano na području Petrinje.

Poplave i klizišta u BiH

Poplave su napravila velike probleme i u BiH. Vodostaji gotovo svih rijeka u BiH su u blagom opadanju, posebno u USŽ-u gdje je stanje bilo najkritičnije zbog naglog otapanja snijega. Zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanja objekata, a kako je priopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, najveći problem predstavljaju neočišćeni kanali. Na području Bihaća poplavljena su 42 objekta, od čega 17 u Kulen Vakufu, 12 u Pokoju, a ostatak u naseljima Vedro Polje, Mali i Veliki Lug, Golubić i Čavkići.

Zbog klizišta na dionici regionalne ceste Kulen Vakuf - Martin Brod promet se odvija jednim trakom, dok je na dionici Kulen Vakuf - Klisa potpuno u prekidu. U Bosanskoj Krupi poplavljeno je nekoliko stambenih i pomoćnih objekata te lokalne ceste zbog izlijevanja rijeka Una i Krušnica, dok je u Velikoj Kladuši poplavljeno samo poljoprivredno zemljište.

U Drvaru se izlila rijeka Unac te je poplavljena lokalna cesta prema selima Bastasi i Mokrinoge, a u selu Bastasi su poplavljeni podrumi šest kuća. Una u Kostajnici i Sava u Bosanskoj Dubici su u stagnaciji iznad kote izvanredne obrane od poplave, dok je Sava u Gradiški iznad kote redovite obrane od poplava. Poplavljen je određeni broj kuća i zemljište, ali nema ugroženih ljudskih života.

Međutim, postoji opasnost od klizišta na području Prijedora i Kostajnice. Kućanstva u središtu Kostajnice obranjena su od vodene bujice. Najveći problem trenutačno su tri klizišta. U Ulici Mihajla Pupina oštećena je cesta, kao i u selu Mrakodol. Drugo klizište u ovom selu je u blizini stambenog objekta. Magistralna cesta Kozarska Dubica - Kostajnica još je neprohodna.

U Kozarskoj Dubici zaplavljena su tri objekta, a zabilježena su klizišta. Rijeka Sana u Prijedoru u blagom je opadanju, ipak, još je više od 80 objekata zaplavljeno. Iz 10 poplavljenih kućanstava voda se povlači, ali ne i problemi. Dok se Sana smiruje, klizišta u Prijedoru stvaraju probleme. Klizišta u Jelovcu i Bukovoj Kosi ugrozila su dva kućanstva.

Dnevnik.ba

 

15. travanj 2024 09:48