StoryEditor

Izložba likovnih radova fra Mirka Ćosića otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH

Piše D  /  16.11.2017., 10:11h

Izložba likovnih djela fra Mirka Ćosića pod nazivom „Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga“ otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine i u suradnji s Franjevačkom galerijom Široki Brijeg, iz čijeg fundusa potječu predstavljeni radovi.

Postavka radova fra Mirka Ćosića, prvog diplomiranog slikara franjevca iz Bosne i Hercegovine, upriličena u povodu 50 godina od njegove smrti, sadrži portrete, mrtve prirode, pejsaže, sakralne i žanr-scene, ukupno 61 likovno ostvarenje iz njegova bogatoga umjetničkog opusa.

Ličnosti i djela ovog hercegovačkog franjevca, prepoznatljivog po realističnom umjetničkom izrazu s lirsko-ekspresivnom notom, prisjetili su se priređivač njegove monografije (Široki Brijeg - Mostar, 2004.) fra Vendelin Karačić, autor predgovora predstavljene kolekcije Beat Čolak i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, a izložbu je zvanično otvorio Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačke županije, prenosi Fena.

Istaknuto je kako Ćosićev umjetnički opus svjedoči ljepotu življenja unatoč svemu onome što svakodnevica nosi „i koja nikada nije toliko lijepa koliko bismo željeli", unoseći neophodnu dozu optimizma, kreativnosti i otvorenosti jednih prema drugima.

Istodobno, podcrtano je kako je, unatoč svim teškoćama s kojima se suočavao u životu, ovaj prvi akademski slikar zapadno od rijeke Neretve, stvorio opus koji nudi štošta ugodno ljudskom oku i prijemčivo duhu, uključujući njegove krajolike, potrete i sakralne prizore, rađene u različitim tehnikama kao što su ulje, akvarel, pastel, crtež...

Njegova likovna ostvarenja su, kako je rečeno, ispunjenja svjetlošću i toplinom hercegovačkog sunca i krša, svjedočeći ljubav, radost susreta i entuzijazam stvaranja.

Fra Mirko Ćosić rođen je 1903. godine u Buhovu. Diplomirao je u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Becića, a jedan od znamenitijih kolega mu je slikar Gabrijel Stupica. Predavao je crtanje i povijest umjetnosti u gimnaziji u Širokom Brijegu od 1935. do 1945. godine. Nažalost, 1945. godina ‘pomela je‘ mnogo njegovih radova i sve ono što je fra Mirko prije značio, u intelektualnom i duhovnom smislu (ostalo samo oko 80 njegovih slika). Naslikao je oltarne pale u Rasnu i na Čerinu te dvije zidne slike u staroj crkvi u Gorici. Preminuo je 1967. godine u Širokom Brijegu, gdje je i proveo svoj radni vijek. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba njegovih djela postavljena je 1986. godine.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:47