StoryEditor

Izetbegović: Razina entiteta nije nadležan da donosi odluke o vojnoj neutralnosti

Piše D  /  19.10.2017., 01:10h

- Sada ti isti ljudi na razini koji nije nadležan rade potpuno suprotstavljene stvari. Relevantne su odluke države BiH i njenih organa, i njihove odluke koje su donijeli zajedno s nama na toj razini. Entitet ne može donositi takve odluke - rekao je Izetbegović danas novinarima u Sarajevu.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a. Toj sjednici nisu prisustvovali zastupnici opozicije i Koalicije ‘‘Domovina‘‘, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda. Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a su predlagali rezoliciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023. godine, dok su u ‘‘Domovini‘‘ ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima obrane, koja su regulirana na razini BiH. 

U Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, koju su pripremili klubovi zastupnika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Daytonskog sporazuma. 

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 19:28