StoryEditor

Izetbegović: Hrvatima je najbolje da šute o trećem entitetu!

Piše D  /  01.03.2018., 11:03h

Izetbegović, čiji su stavovi izrečeni u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u izazvali niz negativnih komentara, kazao je za Globus da se hrvatska javnost treba suočiti s istinom o ratu u Bosni i Hercegovini (BiH), ali i s dugogodišnjim nerješavanjem niza otvorenih pitanja na štetu te zemlje.

Predsjednik SDA, najmoćnije bošnjačke stranke, kazao je da o sukobima koji mogu dovesti do rata pišu svi regionalni, a u posljednje vrijeme i svjetski mediji pa ne vidi razloga zašto bi on izbjegavao govoriti o tome i praviti se da ne vidi kamo BiH može odvesti sve opasnija i drskija politika Milorada Dodika.

Naglasio je da je Dodik odlikovao Radovana Karadžića i druge koji su osuđeni za ratne zločine i genocid u Srebrenici, nabavio je 2500 jurišnih pušaka za policiju Republike Srpske (RS) i u više navrata kazao da je njegov plan podijeliti BiH.

‘Šutnja na ovakve izjave samo bi ohrabrila i ubrzala donošenje opasnih odluka radikalnih snaga u Republici Srpskoj. Zato neću šutjeti. Govorit ću, i bit ću jasan. Svi koji se usude krenuti u takve nepromišljene avanture snosit će odgovornost za ono što će se u tom slučaju neminovno dogoditi‘, poručio je Izetbegović, dodavši da se BiH pokušalo podijeliti i tijekom devedesetih te da smo svi svjedoci toga kakve je posljedice dogovor iz Karađorđeva imao za tu zemlju.

Tvrdi da je zamjena teza kazati da on prijeti ratom govoreći da će braniti državu kad rat prizivaju oni koji prijete razbijanjem BiH. Govoreći o odnosu s hrvatskom predsjednicom, bošnjački član Predsjedništva BiH je kazao da su se u posljednje vrijeme sreli dva puta, ali da ti razgovori, na žalost, nisu rezultirali time da se brojna otvorena pitanja između dviju zemalja konačno počnu rješavati.

‘S Hrvatskom želimo najbolje moguće odnose. Ali ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava BiH, naši odnosi ne mogu ići uzlaznom linijom‘, istaknuo je.

Osvrnuvši se na Dodikovo naoružavanje policije u RS-u, Izetbegović je kazao da su nabavili deseterostruko više pušaka od realnih potreba tog entiteta.

‘Nabava tolike količine pušaka koje inače koristi vojska, a ne policija, uznemiravajuća je poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH i regiji‘, mišljenja je predsjednik SDA.

 Govoreći o izmjeni izbornog zakona BiH, koji je posebno važan tamošnjim Hrvatima jer se žale na majorizaciju od većinskog bošnjačkog naroda, Izetbegović je kazao da je za izmjene potreban konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Kazao je da su razgovori uz medijaciju međunarodne zajednice u tijeku, a smatra da prepreku rješenju predstavljaju maksimalistički zahtjevi HDZ-a BiH.

Odgovarajući na pitanje o strahovima Hrvata da im se ne dogodi novi Željko Komšić, odnosno da im ponovno Bošnjaci ne izaberu predstavnika u Predsjedništvu BiH, Izetbegović je kazao da se prema Ustavu BiH u Predsjedništvo BiH iz Federacije direktno biraju jedan Bošnjak i jedan Hrvat, ali nigdje ne stoji to da Hrvati biraju Hrvata, a Bošnjaci Bošnjaka.

‘Takva odredba bi bila u suprotnosti sa svim međunarodnim i europskim izbornim standardima‘, ocjenjuje Izetbegović.

Na upit zašto se bošnjačka elita protivi bilo kakvoj varijanti da Hrvati dobiju svoju teritorijalno-političku jedinicu i da BiH postane federacija triju republika, Izetbegović je kazao da je takva mogućnost isprobana nasilnim pokušajem uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne i da je rezultat bio to da su s tih područja protjerani Bošnjaci i Srbi te uklonjeni tragovi njihova postojanja.

‘Počelo je rušenjem pravoslavne crkve u Mostaru, nastavljeno rušenjem doslovno svih džamija, a završeno rušenjem Starog mosta. Porušene su Hercegovina i Srednja Bosna, dojučerašnji suborci Bošnjaci su satjerani u konc-logore i počinjeni su nevjerojatni zločini o kojima možete pročitati sve u presudi Prliću i ostalima za udruženi zločinački pothvat. Hrvati su bili najveći gubitnici tog pothvata, i brojčano i moralno. Zato je najbolje i ne spominjati ‘treći entitet‘ ili bilo kakve etno-teritorijalne jedinice‘, zaključio je Izetbegović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:43