StoryEditor

Izaslanstvo Vlade Crne Gore posjetilo općinu Orašje

Piše D  /  06.03.2018., 10:03h

Dešić je, kaže, boravila u Orašju kako bi razmijenila iskustva i naučila kako se u BiH razvijaju lokalna partnerstva za upošljavanje. –„Primjer iz Orašja je jako pozitivan i usmjeren prema ispunjenju poslovnog inkubatora da se značajan broj osoba obuči za zanimanja koja su potrebna tržištu rada na ovim prostorima. Značajno je da će najveći broj osoba koje završe obuku pronaći zaposlenje na tržištu rada“, kazala je Edina Dešić koja je sa svojim suradnicima i predstavnicima NERDA-e, te projektnim partnerima  posjetila Srednju strukovnu školu Orašje u kojoj se izvodi obuka nezaposlenih osoba. Gosti iz Crne Gore boravak u Orašju završili su susretom s načelnikom općine Stankom Vincetićem i pri tom razmijenili iskustva i sagledali mogućnosti buduće suradnje, javlja Radio Orašje.

Amra Jaganjac projekt menadžerica iz udruženja za razvoj NERDA koje je nositelj projekta, istaknula je kako je njegov cilj povećati mogućnosti za upošljavanje kroz  prekvalificiranje neuposlenih osoba za deficitarna zanimanja za koja su gospodarstvenici s ovog područja pokazali interes i potrebu. –„Projekt u Orašju traje već osam mjeseci i do kraja ožujka trebala bi biti završena edukacija i prekvalifikacija oko 40-ak osoba koje već od idućeg mjeseca mogu očekivati zasnivanje radnog odnosa“, kazala je Jaganjac. Podsjetila je da su partneri ovog projekta Općina Orašje, Služba za upošljavanje ŽP, Srednja strukovna škola Orašje, te firme Nexus BiH, Skele Commerce i Prima-VIP Orašje. Općina Orašje je među 15 lokalnih zajednica u BiH u kojim se implementira ovaj projekt. „Pokazalo se izuzetno korisnim uvezivanje poslovnog i obrazovnog  sektora čime se smanjuje rizik da osobe koje završe obrazovanje na koncu ostanu neuposlene. Kroz institucionalnu suradnju poslovnog i obrazovnog sektora otvaraju se mogućnosti osobama koje su već na evidenciji Zavoda za upošljavanje za prekvalifikaciju za potrebna  zanimanja. U cijeloj priči veliku ulogu imaju jedinice lokalne samouprave koje su najbrži servis građanima“, izjavio je  Džemal Hodžić koordinator projekta Podrška lokalnim partnerstvima za upošljavanje u BiH.

Gorana Blažanović, profesorica u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju i koordinator aktivnosti u ovom projektu istaknula je kako su u ovoj školi u tijeku edukacija i stručno usavršavanje za zanimanja mesar, stolar i CNC operater. Polaznici su prošli teorijski dio edukacije i dio praktične nastave. CNC operateri izvode nastavu u školi, a stolari i mesari u firmama partnerima u projektu. Podsjetimo, vrijednost projekta je veća od 170.000 eura od čega Europska unija financira blizu 90 posto od ukupne vrijednosti projekta, dok Općina Orašje i Služba za upošljavanje ŽP sufinanciraju oko 10 posto ukupne vrijednosti projekta.

18. travanj 2024 03:23