StoryEditor

​Iz Mostara preko Njemačke letovi u devet zemalja

Piše D  /  18.01.2018., 08:01h

Dublin, London, Barcelona, Lisabon i Stockholm od sredine maja bit će nove destinacije za korisnike mostarskog aerodroma, a kako je najavljeno – od augusta, iz Mostara će se moći letjeti za Palma de Mallorcu. Sve to zahvaljujući dolasku niskotarifne njemačke aviokompanije Eurowings.

“Imali smo redovne čarter letove za Bari, Napulj i Rim. Tek ove godine smo potpisli redovne linije za Dusseldorf i Stuttgart sa Eurowingsom i očekuje se potpisivanje narednih 15 dana sa kompanijom koja će letjeti Zagreb-Mostar. Tri redovite linije za prvu godinu, ako bi se one dobro pokazale i isplatile, Eurowings je napravio dinamički plan širenja tih linija”, kaže Marko Đuzel, rukovodilac sektora saobraćaja i sigurnosti aerodroma.

Zahvaljujući ovim linijama, mnogobrojni putnici više neće imati potrebu za aerodromima u Splitu i Dubrovniku, kakva je bila praksa do sada, što će mnogo značiti za bh. ekonomiju i turizam u ovom dijelu zemlje, mišljenja je direktor aerodroma.

“Mi vršimo pripreme, jer smo dosad bili zračna luka za čartere, a sad je to redoviti prevoz, što zahtijeva puno više angažmana što se tiče Zračne luke, Grada Mostara, Županije, Federacije. Svako svoj dio posla treba odraditi i nadam se da ćemo zadovoljiti potrebe redovitih linija”, poručuje Marin Raspudić, direktor aerodroma.

Prošle godine mostarski aerodrom zabilježio je pad broja putnika zbog manjeg broja Italijana. Od nekadašnjih 85.000 brojka se smanjila na 50 hiljada putnika. No od ove godine očekivanja su mnogo veća.

“Vjerujem da će Mostar moći dovesti veliki broj putnika zračnom vezom i da će građani Mostara moći odlaziti na službena putovanja i vraćati se iz svoga grada što je veliko olakšanje”, ističe Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Međutim, bez proširenja kapaciteta i modernizacije same Zračne luke nema ni razvoja. Potrebna su infrastrukturna i kadrovska ulaganja, ističu u upravi, a najveći problem im predstavlja što u Hercegovini nema inženjera zračnog prometa.

Sredstsva za izgradnju novog terminala i kupuvinu nove opreme izdvojila je Vlada Federacije BiH. Iz IPA fonda osigurano je 250.000 eura, tako će zgrada imati znatno veće kapacitete nego ranije, a iz istih sredstava financirat će se kupovina ambulantnog vozila, što je nužno radi sigurnosti putnika.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 22:50