StoryEditor

Ivancov: Deklaracija SDA u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom

Piše D  /  16.09.2019., 04:09h

Veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov je, povodom programske deklaracije koju je usvojila SDA, izrazio uvjerenje da je sada potrebna dosljedna realizacija odredaba predviđenih u dejtonskom Ustavu, a ne nove alternativne ideje.

"Koliko ja razumijem, odluke Kongresa odražavaju planove rukovodstva SDA oko reorganizacije uređenja BiH. Očigledno da oni nisu u skladu sa uređenjem zemlje prema Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Ivancov Srni.

Ivancov ističe da su "u programskim dokumentima Kongresa SDA predloženi reforma Ustava, te preispitivanje principa administrativne i teritorijalne organizacije BiH, uključujući promjene naziva zemlje, kao i transformacija institucionalnog sistema organa vlasti, što ne odgovara osnovnim načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantira ravnopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja entiteta".

"Uzimajući ovo u obzir, sasvim je razumljivo jednoglasno odbacivanje najavljene agende od srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost, u trenutnoj unutarnjoj političkoj situaciji kada godinu dana nakon izbora nije moguće formiranje novog Vijeće ministara, takve izjave samo kompliciraju proces formiranja vlasti, ne doprinose postizanju i realizaciji neophodnih ugovora", smatra ruski veleposlanik.

Kada je riječ o njegovom prisustvu Kongresu SDA 14. rujna, Ivancov je rekao da je SDA ključna politička stranka bošnjačkog naroda, što su potvrdili rezultati posljednjih općih izbora, te naglasio da nijedna odgovorno veleposlanstvo u BiH ne može kvalitetno raditi bez suradnje s vodećim političkim strankama koje predstavljaju tri konstitutivna naroda.

"Polazim od toga da su kontakti s njom (SDA) dio mojih obveza kao predstavnika Rusije u BiH", dodao je Ivancov.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:25