StoryEditor

Istraga protiv napadača iz Las Vegasa usmjerena prema njegovoj partnerici

Piše D  /  04.10.2017., 10:10h

Istraga o motivima jednog od najtežih napada u američkoj povijesti u kojem je život izgubilo 58 osoba sada je usmjerena na partnericu američkog umirovljenika koji je u nedjelju pucao po ljudima okupljenima na koncertu u Las Vegasu. Stephen Paddock, koji se ubio netom prije nego što je policija upala u njegovu hotelsku sobu, koju je pretvorio u snajpersko gnijezdo, nije ostavio naznaka razloga zbog kojih je počinio pokolj. 

Istražitelji se nadaju da će od Marilou Danley, koja je živjela s Paddockom, dobiti neke odgovore. Ona je u srijedu s rodnih Filipina doputovala u Los Angeles. Američki izvori priopćili su da nije uhićena, nego se FBI nada da će dobrovoljno pristati na razgovor. Policija u Manili rekla je kako je njezin povratak u SAD bi koordiniran s američkim vlastima i da se ona odlučila na povratak kako bi pokazala da nije imala nikakve veze s napadom.

Filipinska policija navela je kako im je rečno da je Paddock iskoristio njezine dokumente kad se prijavio u hotel u Las Vegasu iz kojeg je pucao na posjetitelje koncerta. Danley ima kćer koja živi u Los Angelesu. Ima australsko državljanstvo i živjela je s Paddockom u umirovljeničkoj zajednici u mjestu Mesquite u Nevadi, oko 145 kilometara sjeveroistočno od Las Vegasa. Istražitelji proučavaju zašto je Paddock (64) na račun u Filipine poslao 100.000 dolara, koji su, čini se, bili njoj namijenjeni kao životno osiguranje. Danley se na društvenim mrežama opisivala kao "profesionalna zaposlenica kockarnice", majka i baka. Istražitelje zanima je li Paddock potaknuo Danley da napusti SAD uoči napada.

Američki dužnosnik kazao je da su istražitelji otkrili dokaze da je Paddock možda uvježbao planove napada na drugim mjestima prije nego što je napao posjetitelje Route 91 Harvest country music festivala s 32. kata hotela Mandalay Bay na glavnoj ulici u Las Vegasu. Istražitelji su na tri lokacije povezane s Paddockom otkrili ukupno 47 komada oružja - u njegovom hotelskom apartmanu u Mandalay Bayu, domu u Mesquiteu i još jednoj nekretnini koja je povezana s njim u gradu Reno u Nevadi. Dvanaest komada oružja koje je pronađeno u hotelskoj sobi bilo je opremljeno napravama koje ga pretvaraju u automatsko oružje i koje su legalne. Oružje - puške, pištolje i  sačmarice kupio je u četiri države, Nevadi, Utahu, Kaliforniji i Teksasu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:14