StoryEditor

Istaknuti SDA-ovac poziva OHR da nametne Izborni zakon!

Piše D  /  10.03.2018., 07:03h

Što se tiče Doma naroda FBiH i Mostara, smatram da na principima poštivanja Ustava FBiH i odluka Ustavnog suda BiH, trebamo pokušati naći rješenje i to sve političke stranke u BiH. Ukoliko to ne bude bilo moguće u naredna dva mjeseca, jer tada izborni proces počinje, onda mislim da OHR treba nametnuti rješenja za Mostar i za federalni Dom naroda, izjavio je Džaferović za portal Vijesti.ba.

On je pojasnio kako BiH treba ući u izborni proces sa definiranim rješenjima kada je Izborni zakon u pitanju.

-Smatram da to treba uraditi OHR, zato što je Ustavni sud proglasio neustavnim za Mostar i za Dom naroda FBiH rješenja koja je ranije nametnuo OHR. Dakle, Ustavni sud je ta OHR-ova ranija rješenja djelimično stavio izvan snage. Praktično, OHR ne bi ništa nametao, nego bi zapravo popravljao i sa Ustavom BiH usklađivao rješenja koja je ranije sam nametnuo, kazao je Džaferović.

Ponovio je, kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, kako je stav SDA da nema promjene načina izbora članova ove institucije bez implementacija odluka Europskog suda za ljudska prava. Dakle, ostaje ovaj model i ovaj sustav koji trenutno imamo na snazi u BiH. Takav je stav i Europskog vijeća, a mogli smo čuti da je takav stav i međunarodne zajednice, kazao je Džaferović.

Sadašnji sustav prema kojemu je za izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Federacija BiH, u kojoj su Bošnjaci tri i pol puta brojniji od Hrvata, jedna izborna jedinica omogućava ponovu majorizaciju Hrvata u izboru članova Predsjedništva, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Presuda u predmetu Sejdić- Finci, koja traži da se i nacionalnim manjinama omogući kandidiranje za članove Predsjedništva BiH može se provesti jedino promjenom Ustava za što je potrebno osigurati dvotrećinsku većinu glasova u parlamentu, te izmjenom Izbornog zakona.

Postojanje većinskih hrvatskih i većinskih bošnjačkih izbornih područja ili izbornih jedinica u daje mogućnost svima da se kandidiraju, te da iazbrani kandidati budu istovremeno i predstavnici dvaju naroda i građana.

No SDA bi presudu u predmetu Sjedić- Finci primjenila tako što bi se ispred imena članova Predsjedništva BiH izborisalne nacionalne odrednice , a FBiH da ostane jedna izborna jedinica. Time bi se pod krinkom implementacije presude Europskog suda za ljudska prava zacementirao postoječi sustav majorizacije Hrvata u Predsjedništvu BiH.

Takav pristup, suprotno onom što tvrdi Džaferović ne podržava ni Europsko vijeće za vanjske poslove ni međunarodna zajednica. Naprotiv iz rezolucije Europskog parlamenta jasno je vidljivo da ta institucija podržava načelo legitimne zastupljenosti konstitutivnih naroda, što traži i presuda ustavnog suda BiH. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:34