StoryEditor

Islamska država poražena u Raqqi: Hoće li oni koji su stigli iz BiH krenuti kući?

Piše D  /  17.10.2017., 08:10h

Sirijske demokratske snage oslobodile su bolnicu u Raqqi i zauzele zapovjednom mjesto tzv. Islamske države. Ekstremni islamisti su Raqqu smatrali glavnim gradom i u njemu četiri godine organiziralii brojne vojne parade.

Postavlja se pitanje hoće li nakon ovog poraza pripadnici ISIL-a podrijetlom s Balkana, početi vraćati u svoju domovinu i kolika nam opasnost od njih prijeti?

Analitičari procjenjuju kako će se borci takozvanog ISIL-a podrijetlom s Balkana, nakon poraza u Raqqi, u najvećem broju, uputiti ka ostalim fontovima. Naglašavaju da period do njihovog eventualnog masovnijeg povratka u zemlje iz kojih su otišli u Siriju i Irak treba iskoristiti za pooštravanje kazni. Proces svojevrsnog preobrazovanja, takozvanu deradikalizaciju ocjenjuju neefikasnom, a kazne nerazmjernim u odnosu na opasnosti koje od tih osoba prijete, javlja RTRS.

"Kada povratnika sa sirijskog ratišta kada kaznite godinu dana, on u Federaciji BiH tu kaznu može da otplati i takvih otplaćivanja je bilo. Nisu ni dan bili u zatvoru", istakao je ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Za razliku od Srbije, u BiH ne postoji beskompromisna institucionalna spremnost za kažnjavanje boraca koji se vraćaju sa ratišta u Siriji, suglasan je i stručnjak za međunarodnu politiku Dragan Petrović iz Beograda. Te osobe bi, upozorava, mogla iskoristiti nespremnost dijela bošnjačko-muslimanskih struktura da se bore protiv ovog problema.

"Onda je za pretpostaviti kako će se dio tih boraca vratiti, možda čak umrežen kao što je to bilo ranije u Afganistanu, da im se pridruže i suborci koji nisu sa ovih meridijana", istaknuo je viši znanstveni suradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Beograd Dragan Petrović.

Prema procjenama stručnjaka, uniforme vojske takozvane Islamske države Iraka i Sirije obuklo je oko 1.000 osoba iz država Balkana. Ministar sigurnosti Dragan Mektić uvjerava kako je BiH spremna odgovoriti na sve prijetnje i ističe odličnu suradnju svih sigurnosnih agencije, zaduženih za kontrolu osoba koja se vraćaju sa stranih ratišta.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:10