StoryEditor

Iran želi suradnju i prijateljstvo sa svim narodima u BiH

Piše D  /  02.03.2018., 01:03h

To je kazao nakon današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammadom Javadom Zarifom te je, obraćajući se na pres-konferenciji, rekao da je fokus razgovora bio na bilateralnim odnosima i mogućnosti unaprjeđenja ekonomske i trgovinske suradnje, prenosi Večernji.ba

- U centru današnjih razgovora bili su ekonomski odnosi dvije zemlje - naglasio je Crnadak, istakavši da BiH želi u narednom razdoblju doći do povećanja vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje.  Napomenuo je da dobra suradnja BiH s Iranom traje još iz vremena bivše Jugoslavije te izrazio zadovoljstvo što se ovom posjetom zadržava dobra dinamika političkih razgovora.

Također, dodao je Crnadak, razgovarano je i o situaciji u regiji, budući da je iranski ministar prije posjete Sarajevu bio u Beogradu, Zagrebu i Sofiji. Posebno je naglasio da se u narednom razdoblju mora obratiti pažnja na dvije stvari kako bi razvoj ekonomskih odnosa dobio na intenzitetu, a to su pitanja viznog režima i uspostavljanja direktnog platnog prometa.

- U narednom razdoblju, ponovno ćemo razmotriti mogućnost liberalizacije viznog režima sa Iranom i omogućavanje viza za grupne posjete u BiH, jer nakon boljeg povezivanja s regijom i potpunog ukidanja viza Irana sa Srbijom, postoji potreba da se ovo pitanje još jednom razmotri - smatra ministar. S druge strane, naglasio je da u turizmu postoje ogromni kapaciteti i šanse za razvoj, jer je nakon ukidanja viza sa Srbijom zabilježen drastičan porast dolazaka iranskih turista u regiju. Tijekom sastanka razgovarano je i o pitanjima ekstremizma i terorizma te je zajednički utvrđeno da nasilje nije svojstveno ni islamu niti kršćanstvu, kao religijama.

- BiH i Iran žele nastaviti boriti se protiv terorizma kao globalnog zla i svih vrsta radikalizacije - podvukao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Irana Zarif prenio je poruku iz njegove zemlje koja glasi da žele suradnju i prijateljstvo sa svim narodima u BiH. Napomenuo je da gospodarstvenici i predstavnici privatnog sektora obje države upravo sada razgovaraju o načinima poboljšanja sveukupne gospodarske i trgovinske suradnje koja će biti u korist obje zemlje.

Istaknuo je postojanje velikih mogućnosti za razvoj trgovinskih i gospodarskih odnosa između Irana i BiH te izrazio nadu da će otklanjanje postojećih prepreka, posebno u oblasti bankarstva, doprinijeti još boljoj ekonomskoj suradnji. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je od članova Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova BiH dobio uvjeravanja da BiH radi na rješavanju spomenutih problema.

- Islamska Republika Iran je sa svoje strane također spremna da pomogne rješavanju problema - istaknuo je. Također je izrazio zadovoljstvo zbog obnove političkih konzultacija između Irana i BiH u pogledu regionalnih pitanja, a posebno u vezi s problemima ekstremizma i terorizma.

Dobrim odnosima Irana i BiH svjedoči i bratimljenje gradova, čime se, kako je rekao iranski ministar, doprinosi većem međusobnom približavanju i boljem povezivanju naroda obje države.

- Drago mi je što je došlo do bratimljenja Sarajeva s Teheranom, nakon toga će doći do bratimljenja Mostara s Isahanom, a uskoro i do bratimljenja Banje Luke s jednim od iranskih gradova - najavio je Zarif te izrazio nadu da će se ova komunikacija i suradnja u korist naroda obje zemlje svakim danom intenzivirati.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 01:57