StoryEditor

Inzko se probudio iz zimskog sna, samo cjelovito rješenje je dobro

Piše D  /  10.03.2018., 12:03h

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko kazao je za zagrebačko izdanje Večernjeg lista da je OHR pripremio dva prijedloga rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u BiH.

‘‘Prvi model bi bio da se uvede nekakav elektorski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika na predsjedničkim izborima. U njega bi bili izabrani predstavnici županija i ondje bi neko tijelo odlučilo kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnoga naroda‘‘, kazao je Inzko.

Drugi model predviđa izborni prag

‘‘Može biti 1 ili 2 posto ili 6 posto, o tome bi se trebalo dogovoriti. Po drugom modelu, županije poput Goražda u kojem je samo 20-ak Hrvata, ne bi imale hrvatskog predstavnika u Domu naroda, a to bi se nadomjestilo hrvatskim predstavnikom iz županije u kojoj su Hrvati brojniji - i obrnuto s Bošnjacima‘‘, dodao je Inzko.
Prijedlozi koje je iznio Visoki predstavnik Valentin Inzko zasigurno unose određenu svježinu u cijelu situaciju sa reformom izbornog zakonodavstva budući da već mjesecima nema nikakvog vidljivog napretka po tom pitanju.

Prijedloge koje je iznio Valentin Inzko, za Dnevnik.ba komentirao je Branimir Galić, diplomirani politolog i međunarodni tajnik HSS-a u BiH.

"Valentin Inzko probudio se iz zimskog sna. Tako bi se u najkraćoj formi mogao opisati njegov jučerašnji istup oko dva OHR-ova prijedloga za izbor izaslanika u Domu naroda FBiH. Ni jedan ni drugi prijedlog još uvijek nemamo konkretno na stolu jer Inzko je paušalno govorio o prijedlozima", kaže Galić.

Nužna presuda u slučaju Ljubić

"Mišljenja sam da oba prijedloga (elektorski kolegij, ili sustav u kojemu mora biti jasno definiran minimalni postotak birača iz jednog naroda da bi se na temelju njihovih glasova mogao delegirati predstavnik u Dom naroda FBiH) mogu biti korisna da se provede dio presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića", rekao je Galić za Dnevnik.ba

Nezadovoljstvo "sarajevske čaršije"

Galić smatra da bi Hrvati trebali odbiti sve prijedloge koji ne bi išli u smjeru rješavanja i izbora za Predsjedništvo BiH.

"Indikativno  je da  predstavnici "sarajevske političke čaršije" izražavaju veliko negodovanje zbog jučerašnjeg njegovog istupa jer su, možda, i po prvi put čuli da neki prijedlog iz OHR-ove kuhinje njima ne bi išao na ruku. Međutim, Inzko uopće ne spominje izmjene dijela izbornog zakonodavstva koji će osigurati da Bošnjaci Hrvatima ne mogu izabrati člana Predsjedništva. Sve dok OHR-ov  prijedlog ne bude sadržavao i reformu oko izbora članova Predsjedništva BiH mišljenja sam da Hrvati rezolutno trebaju biti protiv modaliteta iz OHR-a", smatra Galić.

Cjelovito rješenje je dobro rješenje

Galić smatra da je samo cjelovito rješenje dobro rješenje za BiH.

"Naime, samo cjelovito rješenje je dobro rješenje. Ostaje nam za vidjeti kolika će razina pritiska međunarodne zajednice predvođene OHR-om biti  na političare u BiH u narednim mjesecima, ali zanimljivo je to što Vijeće za implementaciju mira (PIC) još uvijek nije zasjedalo po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva", smatra Branimir Galić.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:41