StoryEditor

Inzko: OHR je spreman da se uključi u rješenje za domove naroda u FBiH i BiH

Piše D  /  08.12.2017., 04:12h

Politički direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira zasjedali su danas kako bi razmotrili trenutno stanje u Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka, javnosti su se obratili visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i njegov zamjenik Dennis Hearne.

Inzko je kazao kako je veleposlanik Rusije izdvojio svoje mišljenje iz današnje zajedničke izjave političkih direktora PIC-a, prenosi Klix.

On je rekao da su svi opredijeljeni da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da u slučaju Rusije ne treba zaboraviti da je Rusija dala punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Inzko je kazao da su veleposlanici govorili o izbornim procesima, vladavini prava, putu ka EU, ekonomskim i socijalnim izazovima. Kako kaže, nažalost i dalje postoje oblasti u reformama o kojima se političari ne mogu usuglasiti.

On se nada da će u narednom periodu doći do usvajanja seta zakona o trošarinama i napretka u popunjavanju Upitnika Europske komisije. Dodao je da se nastavljaju negativni trendovi retorike koja vodi ka podjelama, odcjepljenju entiteta i presuda međunarodnih sudova.

Posebno je istakao reakcije na odluke u slučajevima ratnih zločinaca, što se odrazilo na stanje u zemlji. Istakao je da nije viđen napredak da bi se ured OHR-a zatvorio te da RS i dalje nastavlja izjave da je BiH unija, iako je RS samo entitet države BiH.

Visoki predstavnik je rekao da međunarodna zajednica želi da BiH bude funkcionalna, ističući kako su vanjska politika BiH i članstvo u međunarodnim organizacijama (NATO) u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

Što se tiče FBiH, on je rekao da stranke u ovom entitetu ne mogu da se dogovore o određenim ciljevima, što govori da je predizborna kampanja započela. On je rekao da je bilo govora i o prioritetima koji su urgentni.

"Predizborna kampanja je već počela i o tome smo razgovarali. Neke stranke u BiH najbolje djeluju kad pokrenu sukobe", rekao je Inzko.

Istakao je da je veleposlanicima u PIC-u najvažnije da je BiH jedinstvena i prosperitetna zemlja. Osvrnuo se na odlazak mladih ljudi iz naše zemlje, poručujući kako su ogromni redovi ispred Veleposlanstva Njemačke, dodajući kako je tisuće liječnika otišlo iz Hrvatske, a da je slično i u sektoru zdravstva u BiH.

Što se tiče izbora, on je kazao da će OHR jednom otići i da bh. vlasti moraju same donijeti odluke. On je rekao da u BiH trenutno ima dvije tisuće diplomata i da danas nije bilo zaključka da OHR nametne Izborni zakon BiH. Kako kaže, OHR je spreman da se uključi u rješenje za domove naroda u FBiH i BiH.

Članovima Predsjedništva BiH danas je kazao kako nije problem samo presude u slučaju Bože Ljubića, već da postoji problem i nekonstitutivnosti Srba u nekim županijama u FBiH.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne rekao je da je potrebno dogovoriti reformu izbornog zakonodavstva kako bi se implementirali rezultati izbora 2018. godine.

On je kazao da će stranke imati vremena za predizbornu kampanju te da vrijeme do listopada posvete provođenju reformi, što je nužno potrebno BiH. Upravni odbor je pozvao organe vlasti da ojačaju regionalnu suradnju.

Hearne je rekao da je bilo govora i o korupciji, dodajući kako su na današnju sjednicu pozvali čelnike državnih pravosudnih institucija kako bi ih informirali o borbi protiv korupcije.

Kako kaže, organi vlasti moraju učiniti mnogo više kako bi se procesuirali slučajevi korupcije, jer korupcija doprinosi lošem stanju u zemlji i odlasku mladih.

"Politički lideri moraju preuzeti odgovornost i zajednički djelovati kako bi došli do rezultata od kojih će koristi imati građani BiH", poruka je sa današnje sjednice PIC-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:28