StoryEditor

Inzko: Dodik nema pravo izdati nalog za bilo čije uhićenje

Piše D  /  19.10.2017., 06:10h

Predsjednik Republike Srpske (RS) nema pravo izdati nalog za uhićenje, izjavio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko povodom izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika u kojoj je on (Dodik) spomenuo potencijalno uhićenje zamjenice visokog predstavnika i šefice Ureda OHR-a u Banjoj Luci, veleposlanice Marianne Berecz, priopćeno je iz OHR-a, prenosi Fena.

Tu izjavu Dodik je dao nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 17. listopada.

- U ovom konkretnom slučaju, veleposlanica Marianne Berecz nije bila prisutna u prostorijama Narodne skupštine RS prije, tijekom ili nakon sjednice održane 17. listopada.

Standardna je praksa, u skladu s mandatom Ureda visokog predstavnika, da službenici OHR-a redovno prate sjednice parlamentarnih tijela širom BiH, uključujući i sjednice Narodne skupštine RS-a, kao što to čine i predstavnici drugih diplomatskih institucija. U vezi s tim, u Aneksu 10 Mirovnog sporazuma se jasno kaže da će strane potpisnice Sporazuma u potpunosti surađivati s visokim predstavnikom i osobljem iz njegovog ureda - izjavio je Inzko.

U Aneksu 10, podsjeća on, također stoji da profesionalni članovi osoblja Ureda visokog predstavnika imaju iste povlastice i imunitet koji uživaju i diplomatski predstavnici i njihove obitelji prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. Bečka konvencija (član 29.) također kaže da je osoba diplomatskog agenta neprikosnovena. On/ona ne može biti podvrgnut nikakvoj vrsti uhićenja ili pritvora. Država u kojoj je akreditiran tretira ga s dužnim poštovanjem i preuzima sve razumne mjere da spriječi svaki napad na njega/nju, slobodu ili dostojanstvo, podsjeća visoki predstavnik za BiH.

- U svakom slučaju, predsjednik Republike Srpske nema pravo izdati nalog za bilo čije uhićenje - zaključio je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:36