StoryEditor

Iako je Beograd slavio vojnu nadmoć, ruski MiG-ovi ipak još zadugo neće poletjeti

Piše D  /  12.10.2017., 01:10h

Rusi su morali tražiti dozvolu Rumunjske za prelet svojih transportera preko njezina teritorija. Odmah je najavljeno da će se MiG-ovi ukazati javnosti na vojnoj paradi 20. listopada, piše Jutarnji list,u povodu oslobođenja Beograda od strane Crvene armije u Drugom svjetskom ratu.

Ruski piloti

Tome su trebali nazočiti predsjednik Aleksandar Vučić i Putinov ministar obrane Sergej Šojgu. Čak je bilo riječi o tome da bi poklonjenim MiG-ovima na paradi mogli upravljati ruski piloti, ali od toga se, kažu neki izvori u Beogradu, odustalo jer je to bilo i politički delikatno. No, sad se ispostavilo da MiG-ovi dotad neće biti spremni za letenje pa će izostati spektakl. Doduše, na paradu će vjerojatno doći akrobatska skupina ruske vojske Striži koja će na svojim MiG-ovima 29 pokazati sposobnosti tih aviona. Naime, Rusi su MiG-ove isporučili s opremom koju koristi ruska vojska, a koja će biti zamijenjena opremom koja podržava zapadni ICAO (International Civil Aviation Organization) standard koji koristi srpska vojska. Ta će zamjena trajati možda i punih pola godine pa će pompozno najavljivani MiG-ovi biti u uporabi srpskog ratnog zrakoplovstva tek na ljeto 2018. godine.

Prema pisanju beogradskih medija, nije jasno jesu li Rusi poslali zrakoplove s opremom koju koristi ruska armija i u jednom je segmentu povjerljiva ili, pak, bez nje. Režimski su mediji danima neumjereno pisali o srpskoj vojnoj nadmoći u regiji te čak govorili (vojni analitičar Miroslav Lazanski) da susjedi (Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska) više ne mogu nauditi Srbiji koja nakon ove ruske vojne pomoći (očekuju se još tenkovi, borna vozila, ali i proturaketni sustavi S-300) nije inferiorna prema zemljama NATO-a u neposrednom okruženju.

No, koliko se god pisalo o ruskim MiG-ovima, ipak ispada da su to već poprilično rashodovani avioni, a nisu ni jeftin poklon. Naime, poslani MiG-ovi 29 imaju punih 28 godina, a prema pisanju nekih beogradskih medija, originalni životni vijek tih zrakoplova je najviše 25 godina, iako u ruskom zrakoplovstvu ima i onih koji su uz remont doživjeli i 30 godina. U Rusiji smatraju da bi, uz modernizaciju, mogli izdržati i služiti srpskoj vojsci još najmanje 10, 12 godina, do 2030., ali i dulje. Srbi smatraju da bi vijek trajanja, uz redoviti remont, mogli produljiti do 40 godina.

Briga za sigurnost

Iako vlast u Beogradu želi stvoriti dojam da su ruski zrakoplovi “širokogrudni ruski poklon” jer se Rusija brine za sigurnost Srbije koja je u okruženju zemalja NATO-a, ipak se govori da će za taj “poklon” iz srpskog proračuna biti plaćeno između 180 i 230 milijuna američkih dolara. Uz to će Srbija podnijeti i trošak remonta i modernizacije, dodatnu obuku srpskih pilota i mehaničara u Rusiji te satove letenja s ruskim instruktorima u Srbiji. Trenutačno ruski mehaničari iz državne zrakoplovne kompanije RSK MiG (Rossijskaja samoljotostroiteljnaja korporacija MiG) u batajničkim hangarima sklapaju MiG-ove od pristiglih dijelova.

Veliki propagandni učinak Vučićeve vlasti s nabavom MiG-ova time je ipak izgubio na zamahu. Neki se u Srbiji pitaju čemu služi nabava oružja u Rusiji ako je proglašena “vojna neutralnost” na kojoj se snažno inzistira, posebno kad se otvori pitanje odnosa prema obrambenim procesima. No, podsjetimo, Srbija je potpisala sporazum s NATO-om koji njihovim djelatnicima u Srbiji daje diplomatski imunitet te mogućnost slobodnog kretanja po Srbiji i dolazak u tamošnje vojne objekte.

S druge strane, iako Rusija već mjesecima traži da isti status dobiju i njihovi zaposlenici vojne baze u Nišu, Vučić odugovlači pa zasad nije jasno kako će to završiti jer su i MiG-ovi, navodno, dio tog “deala”. Uz to, Srbija je nedavno postala članica “Balkanskih EU snaga”, zajedno s Grčkom, Rumunjskom, Bugarskom i Ukrajinom.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 15:11