StoryEditor

Huawei pokreće svoj operativni sustav

Piše D  /  22.05.2019., 04:05h

Huaweiju je onemogućeno korištenje Googlovog operativnog sustava Android nakon što su Sjedinjene Države kompaniju prošloga tjedna stavile na popis zabranjenih pravnih osoba.

Jučer je izvršni direktor odjela za potrošače Yu Chengdong objavio da će uskoro razviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone, tablete i druge ‘pametne‘ uređaje, te za televizijske prijemnike i automobile.

Huaweijev sustav mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće iduće godine, izjavio je Yu za kineski list Phenix iFeng Tech.
Operateri u Japanu i Velikoj Britaniji napustili Huawei

Huawei je u sve većim teškoćama nakon odluke Washingtona da ga stavi na svoj crni popis, jer je više velikih operatera u Japanu i Velikoj Britaniji najavilo da će za sada zaobilaziti njihovu opremu.

Ta vijest je najprije odjeknula u Tokiju gdje su KDDI i SoftBank Corp izabrali odgoditi izbacivanje novih modela kako bi razmotrili posljedice američkih sankcija.

Pionir NNT Docomo je naveo  da će zaustaviti narudžbe telefona Huawei čije je lansiranje bilo predviđeno za ljeto.

SoftBank je najprije planirao  prodati novi Huawei terminal u petak, ali je kasnije odustao. 

- Razmatamo hoće li naši kupci moći potpuno sigurno koristiti opremu, objasnio je glasnogovornik tvrtke Hiroyuki Mizukami.

Britanski operater Vodafone je u srijedu obustavio svoje kupovine telefona G5 Huawei, prije pokretanja nove mreže na temelju te nove ultrabrze tehnologiije.

- Prekidamo kupovine Huawei Mate 20X u Velikoj Britaniji, rekao je glasnogovornik Vodafona i dodao da se radi o "privremenoj mjeri dok traju nesigurnosti u vezi novih modela 5G Huaiweia, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:03