StoryEditor

HDZ BiH Neum u unutarstranačkim nesuglasicama

Piše Nikolina Lovrić  /  04.05.2018., 04:05h

Nikša Čamo, jedan od tri vijećnika koji se nisu složili sa predloženim točkama, za Dnevnik.ba kratko je prokomentirao razloge.

„Troje vijećnika, uključujući i mene, nije htjelo podržati dnevni red sjednice OV-a iz razloga što se isti nije podudarao sa dnevnim redom usvojenim na sjednici Općinskog odbora stranke.“

Kako doznajemo, dnevni red se nijeslagao u više točaka.

Naime, točka po kojoj se trebalo raspravljati o osnivanju mjesne zajednice Stari Neum, bez objašnjenja je izbačena, a u dnevni red je uvrštena točka o uspostavi kamenoloma u selu Hrasno, koja je na Odboru stranke uklonjena.

Za Vinka Sentića, predsjednika Općinskog vijeća Neum u tome nema ništa sporno. Dapače, pojašnjava nam kako prema Poslovniku i Statutu Općinskog vijeća, svaki vijećnik ima pravo predložiti točku dnevnog reda o čijem uvrštavanju ili ne uvrštavanju odlučuje Kolegij vijeća.

„Postoji procedura koju se mora poštovati“ – naglasio je Sentić te dodao kako unatoč Poslovniku i Statutu Vijeća „neki još uvijek misle da se dnevni red utvrđuje na Općinskom odboru jer u četiri godine mandata nisu u stanju pročitati pravilnike“.

Predsjednik Vijeća dodao je i kako će ponovljena sjednica Vijeća biti sazvana u što skorijem roku kako bi se prije svega raspravilo o točkama nužnim za redovito funkcioniranje općinskih službi.

Sentić je potvrdio i kako je na otkazanoj sjednici trebalo biti rasprave o kamenolomu u Hrasnu, za kojega su se prema njegovim riječima, potpisima opredijelili svi stanovnici ovog sela, no izostanak točke vezane za osnivanje mjesne zajednice Neum, nije spominjao. No zato je neizravno prozvao Načelnika Matuška.

„Svađamo se bezveze i u ovakve se situacije ne trebamo dovoditi, no događaju nam se jer Načelnik ne raspravlja tamo gdje se treba raspravljati, u Općini, nego po kafićima!“ – ljutito je dovršio misao Predsjednik Općinskog vijeća.

Nezadovoljni vijećnici s druge strane u takve prepirke kažu, nemaju namjeru ulaziti, no nije im jasno, ako već svaki vijećnik ima pravo predlagati točke dnevnog reda sjednica, tko je taj koji u posljednji tren naprasno odlučuje o izbacivanju već usvojenih i zašto?

Hoće li dobiti odgovor već na idućoj sjednici, tek će se vidjeti. Kako god, poljuljani odnosi unutar HDZ-a BiH na lokalnom nivou u Neumu, u ovo predizborno vrijeme središnjici stranke sigurno ne idu u prilog.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:11