StoryEditor

Haverić: SDA se više ne može izvući iz Erdoganovog stiska

Piše D  /  26.04.2018., 07:04h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan idućeg mjeseca održat će veliki predizborni skup u Sarajevu. Javili su to turski mediji, ističući da u našoj državi živi oko 10.000 Turaka. Dodaju da će na skup doći i Turci iz cijele Europe, prenosi Dnevni avaz.

 

Europska politika

Erdoan je prvo iznenada donio odluku o prijevremenim izborima. Nakon referenduma o Ustavu Turske, on je kazao da neće biti prijevremenih izbora, a redovni su trebali biti održani tek iduće godine. No, prije desetak dana zakazao je izbore za 24. lipanj.

Odluka da predizborni skup AKP-a održi u Sarajevu stigla je nakon što je Erdogan dobio odbijenice u nekoliko održava EU. Erdoanu su zabranu za održavanje političkog mitinga izdale Njemačka (gdje živi oko pet milijuna Turaka), Austrija i Nizozemska.

Ipak, Veleposlanstvo Turske u BiH još nije dobila nikakve zvanične podatke niti najave iz Ankare. Jedino što se sigurno zna jeste da će Erdogan doći u posjetu Sarajevu, gdje će u KCUS-u otvoriti Kliniku za akušerstvo, koju je obnovila TIKA.

Ipak, ako zaista bude održan predizborni skup, ističe prof. Salih Fočo, time se pod upitnik stavlja suverenitet BiH.

- Svaka država drži do svog suvereniteta. Suverene države drže do toga. Malo je neuobičajeno da lider druge države drži predizborne skupove u Sarajevu. To se može promatrati kao prkos Europi i njenoj politici prema Turskoj. BiH je na neki način most između Istoka i Zapad, ali mi već 20 godina slijedimo europsku politiku. A istovremeno otvaranje Istoku odmiče nas od EU – navodi Fočo.

On dodaje da bi se mitingom turskog predsjednika otvorile mogućnosti da to rade i drugi predsjednici.

- Mislim da je BiH u raljama svoje nedefinirane politike. Mora se izgraditi jasna unutarnja i međunarodna politika – zaključio je Fočo.

 

Istok i Zapad

Najavljeni skup komentirao je i Dino Mustafić na svom Twitter nalogu.

- Erdoganov miting u političkoj kampanji koji je najavljen u Sarajevu vrhunac je gubitka suvereniteta BiH. Sljedeći je Putinov u Banjoj Luci. Kao da nam nije dosta i naših izbora, sada ćemo gledati neoimperijaliste i autokrate u vatrenim govorima ispod prozora na kućnoj adresi - napisao je Mustafić.

Zanimljivo je da se ovaj skup, kao i posjeta Erdogana, dešavaju uoči Konvencije SDA, na kojoj će biti izabran kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH.

 

NS: Katastrofalne političke posljedice

Na Erdoanov dolazak reagirala je i Naša stranka, koja ističe da je najavljeni događaj nemoguće ne promatrati u perspektivi oktobarskih izbora u BiH. Navode da Erdogan dolazi 20. svibnja, a SDA će 26. svibnja obznaniti ime svog kandidata za člana Predsjedništva.

- Ne možemo vjerovati da rukovodstvo SDA ne sagledava katastrofalne političke posljedice održavanja najavljenog skupa, koji se ne može shvatiti drukčije nego kao provociranje Europske unije, i provociranje nekih političkih snaga u našoj zemlji. Njihov pristanak značit će samo jedno: da nemaju više načina da se izvuku iz stiska Erdogana – kazao je Tarik Haverić iz NS-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:21