StoryEditor

Grude: U Ružićima predstavljena knjiga “Sabrana djela fra Martina Mikulića”

Piše D  /  18.02.2018., 07:02h

Na početku programa sve nazočne pozdravio je u osobno ime i u ime organizatora, Mario Bušić predsjednik MH Ogranak Grude. Nakon njega par prigodnih riječi uputio je i fra Tomislav Jelić, župnik župe Ružići, a zatim je uslijedila glazbena sekcija Frame Ružići koja je pjesmom sve nazočne uvela u program.

Knjigu su predstavili dr. sc. Irina Budimir, fra Ante Marić i fra Robert Jolić, prenose Grude Online.

– Sabrana djela fra Martna Mikulića jedna je od vrijednih knjiga koju je priredio fra Robert Jolić. Nakladnik je Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM i Franjevačka knjižnica Mostar; Za nakladnika je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal; Odgovorni urednik je fra Ante Marić, knjižničar; Lekturu potpisuje dr. Irina Budimir; Korektura dr. fra Robert Jolić; Fotografije Arhiv Hercegovačke franjevačke provincije (fra Ante Tomas) i fra Robert Jolić; Prijelom potpisuje Marijana Pekas; Šematizam je s latinskog preveo prof. Zvonimir Glavaš; Tisak Franjevačka tiskara FRAM – ZIRAL, Mostar; Knjiga ima Rječnik manje poznatih riječi i broji 575 stranica. Ovom prigodom zahvaljujem općini Ljubuški i načelniku Nevenku Barbariću što su pomogli prilikom tiskanja ove knjige. Drago mi je što su i framaši s nama ovdje. Koliko god vi kukali da nam se seli narod i da odlazi, baš je lijepo što je vas mladih toliko ovdje. Svi ovdje ostanite, imajte obitelj, ili odlazite u časne ili u fratre bit će nam odlično, kazao je između ostalog fra Ante Marić.

Prof. dr. sc. Irina Budimir srdačno je pozdravila sve nazočne i iznijela nekoliko zapažanja o navedenoj knjizi. – Fra Martinovo književno stvaralaštvo jedan je zapis, ne samo tematsko vokalnog blaga, nego i cijelog hercegovačkog bića. On je zabilježio i obilježio dio povijesti Hercegovine, ali i Ružića. Bio je cijenjen, ne samo za svoga vremena, nego i stoljećima kasnije. U ovim Sabranim djelima možemo naći cijelo opisano nasljeđe toga izuzetnog franjevca koji je prvi književnik među hercegovačkim franjevcima, a vjerojatno uopće i među Hercegovcima. Monografija koju predstavljamo izuzetno je bogata, na 575 stranica i podijeljena je u tri velike cjeline. Ono što je jako vrijedno u ovoj knjizi su fra Martinova djela koja nisu nigdje objavljena. Fra Martinova dostupnost na jednom mjestu svim ljubiteljima književnosti, jezika, povijesti, etnografije i narodne mudrosti, istaknula je prof. Budimir.

-Fra Martin je rođen u Ružićima, živio je u Borajni, ali je ovdje u župi Ružići, župnik bio prije 120 godina, i to punih 14 godina. Ako se mladi usude ovu knjigu čitati, teško će malo biti. Ima toliko starih riječi, koje mladi danas i ne kuže. Fra Martin je u knjizi imao puno arhaizama, stare riječi. Još u vrijeme kad je pisao, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, njegov rječnik je i tada bio arhaičan, pa su urednici novina i časopisa koji su objavljivali njegove pripovijesti molili da napravi uz to i pojašnjenje nerazumljivih starinskih riječi i izričaja. Brojni njegovi izričaju su zastarjeli i nerazumljivi današnjem čitatelju, pa sam stoga bio prisiljen načiniti poseban rječnik manje poznatih riječi na preko 20 stranica koji će pomoći suvremenom čitatelju da lakše razumije njegovo djelo. Vjerujem da je ova monografija u potpunosti ispunila svoj cilj, a to je predstaviti širokoj čitalačkoj javnosti njegov cjelokupni opust i njegov život i djelovanje. Ako se usudite ući u avanturu čitanja fra Martinovih djela, uvjeravam se da se nećete pokajati, kao što nisam ni ja, ni brojni drugi koji su se usudili to čitati, poručio je fra Robert Jolić.

Na koncu programa framaši su otpjevali još jednu pjesmu, te je uslijedilo druženje uz prigodan domjenak.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:00