StoryEditor

Grabar-Kitarović: Protiv sigurnosnih prijetnji boriti se zajednički

Piše D  /  17.01.2018., 02:01h

Na pitanje novinara o tome smatra li da BiH predstavlja sigurnosni izazov nakon izjava o povratku velikog broja osoba s ratišta, dodala je da je sigurnost posebno kada je u pitanju terorizam i nasilni ekstremizam predstavlja pitanje za sve države.

- Moramo surađivati i razmjenjivati podatke i raditi na tome da se prije svega spriječe bilo kakvi potencijalni napadi na naše građane i resurse. Nedoumice koje su nastale razriješene su tokom razgovora predstavnika sigurnosnih službi dvije zemlje - pojasnila je hrvatska predsjednica.

Pozitivan ishod svega toga za Grabar-Kitarović je činjenica da su sigurnosne službe, općenito na prostoru jugoistočne Europe počele snažnije sarađivati i razmjenjivati podatke.

- Moramo biti povezani i budni u smislu bilo kakve prijetnje našim državama. Zbog toga se zalažem za daljnji razvoj suradnje ne samo kada je u pitanju terorizam nego kada su u pitanju bilo kakvi prekogranični problemi poput krijumčarenja ljudi i oružja, ekoloških problema, požara i slično - dodala je.

Zaključila je da se u tom smislu može bolje surađivati te da države ovog okruženja i idu ka tom pravcu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:52