StoryEditor

​Gotovina na obilježavanju 25. obljetnice VRO Maslenice: ‘Rat nije bio naš izbor, nego potreba’

Piše D  /  22.01.2018., 02:01h

Zadarski župan Božidar Longin rekao je da je hrvatska vojska u operaciji Maslenica dokazala svoju spremnost. Dodao je kako se radi o akciji koja je bila moralni poticaj za branitelje, ali i sve građane RH. “Značajna je i uloga civila koji su bili pod kišom neprijateljskih granata. Najveći doprinos dali su oni koji su prinijeli i najveću žrtvu, svoje živote. Oni su ti bez kojih ne bi imali suverenu Hrvatsku. Jedino strašnije od samog rata je zaborav. O Domovinskom ratu treba govoriti”, rekao je, kako prenosi Dnevnik.hr.

Ministar obrane RH Damir Krstičević poručio je da ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. “Preuzeli smo pokroviteljstvo nad ovom obljetnicom jer smatramo da nam je obaveza čuvati uspomenu na važne događaje iz naše povijesti”, rekao je ministar dodajući da je operacija Oluja bila kruna rata, a Maslenica, u strateškom smislu, prekretnica rata.

“Tom operacijom spojili smo sjever i jug, pokazali da je hrvatska vojska u tom trenutku dosegla razinu organiziranosti da je u stanju izvesti takvu operaciju, to najbolje zna general Gotovina i pokazali smo svijetu da smo u stanju sami osloboditi okupirani teritorij. Našem političkom vodstvu dali smo snažnu polugu u jačanju političke pozicije na međunarodnoj sceni. Operacijom Maslenica smo osnažili vjeru u pobjednički karakter vojske i policije”, istaknuo je.

“Operacija je pokazala što znači odlučnost, hrabrost, jedinstvo i zajedništvo, kako izgleda pobjednički hrvatski duh”, rekao je. Govor je održao i Ante Gotovina.

“Uspjeh je bio pretpostavka potpisivaja Daytonskog sporazuma kojim je uspostavljen mir na ovim prostorima. Ne smije se zaboraviti da je uzrok rata bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobode, za sve ljude koji žive tu neovisno o narodnosti i vjeroispovijesti. Domovinski rat je temelj državnosti. I dalje nam ostaje briga o čuvanju sigurnosti i sloboda”, poručio je Gotovina.

Govor je na proslavi održala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Spomenula je “127 vitezova koji su položili svoj život i kojih se s ponosom i tugom prisjećamo”.

“Njihovo junaštvo mora nam biti uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske”, rekla je Grabar-Kitarović. “Još ste onda vjerovali u Hrvatsku, ista nam je vjera potrebna i danas da ostanemo i opstanemo na hrvatskoj grudi. Svima ste nam pokazali kako se voli i brani Hrvatska i ostavili zadaću u nasljeđe: ostati hrvatskoj domovini zauvijek vjerni”, zaključila je.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:29