StoryEditor

Glas Martina Raguža ključan u izmjeni Izbornog zakona

Piše D  /  03.04.2018., 11:04h

Potvrdio je  da će podržati izmjene  koje se odnose na skeniranje glasačkih listića i uvođenje video nadzora na biračkim mjestima.

Uz njegov glas, postoji sigurnih osam izaslanika, koji bi se trebali izjasniti za promjene koje predviđaju u biometrijsko očitavanje prsta kao način identifikacije birača. Uz Raguža takve izmjene  podržava  svih pet izaslanika Kluba Bošnjaka i dva srpska izaslanika Ognjen Tadić i Darko Babalj. Raguž poručuje kako se odavno zalaže za izmjene. Danas nije bio dostupan za komentar, ali je još jučer nagovijestio kako će se ponašati kada se u Domu naroda bude glasalo o izmjenama zakona, prenosi ATV.

“HDZ 1990 se odavno zalagao za elektronsko glasanje, te za drugačiji način biračkih popisa, kao i za potpuno osiguravanje transparentnih uvjeta na biračkim mjestima, poput video-nadzora i skeniranja listića. Stoga, smatram da bi to bilo ohrabrujuće za birače, jer će se ispoštovati njihovo pravo i njihova volja, koji su značajnim dijelom u proteklim izbornim ciklusima bili ugroženi”, izjavio je Raguž.

Nakon što je izaslanik HDZ-a 1990 nagovijestio svoju odluku,  sasvim je izvjesno da će izmjene Izbornog zakona, ukoliko dođu na glasanje, proći i u drugom domu bh. parlamenta. Međutim, još nitko sa sigurnošću ne tvrdi da neće biti novog prolongiranja  ili odgađanja ranije prekinute sjednice. Raguž je jedini iz Kluba Hrvata, koji će podržati izmjene, ali to neće promijeniti stanje,  jer je dovoljna  prosta većina za usvajanje prijedloga kome su ranije pojedine stranke oštro usprotivile.

Iz SNSD i HDZ BiH  gdje se protive tehničkim izmjenama Izbornog zakona, ranije su rekli da  je prijedlog neprovediv i da je protivan  osnovnim ljudskim pravima. Tvrde da je taj proces skup i da su ga odbacile brojne zemlje Europske unije. Sjednica Doma naroda na kojoj su se našle izmjene Izbornog zakona, prekinuta je 21. ožujka i to na zahtjev Fahrudina Radončića, koji je  imao obveze u sudu BiH.

I Mario Karamatić, izaslanik u Klubu Hrvata, kaže da neće podržati  izmjene Izbornog zakona. O tome je kaže trebalo razmišljati  mnogo ranije.  Prvo,  treba nabaviti opremu, testirati cijeli sustav, a ukoliko bi se na listopadskim izborima glasalo po novim pravilima bila  bi dovedena u pitanje legalnost izbora, poručuje Karamatić.

“Što se tiče Izbornog zakona, nakon razgovora koje sam obavio sa članovima Središnjeg izbornog povjerenstva, kada su mi rekli da bi to koštalo između 120 i 150 milijuna maraka, i da je u ovom trenutku neprovedivo, da ne postoj teoretska šansa, ni tehnički ni financijski da mi to možemo izvesti, zato neću podržati ovaj prijedlog”, izjavio je Karamatić.

Ako za petnaest dana izmjene ne budu usvojene i u Domu naroda, male su šanse da nova pravila zažive na izborima u listopadu.  Ukoliko prijedlog dobije podršku, izmijenjeni zakon bit će objavljen, ali tek tada će morati biti otklonjene brojne dileme o načinu financiranja i mogućnosti primjene u praksi.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:27