StoryEditor

Genjac: Ukoliko u Turskoj lobira za Izborni zakon BiH, Grabar Kitarović je na pogrešnom putu

Piše D  /  08.01.2018., 06:01h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će, prema pisanju tamošnjih medija, tijekom posjeta Turskoj lobirati za izmjene Izbornog zakona BiH.

Ona će, prema pisanju Dnevnik.hr, sa turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom razgovarati o stanju u našoj državi, upravo zbog njegovih bliskih veza s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Ukoliko su navodi hrvatskih medija točni, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac za Vijesti.ba kaže da je to pogrešan put i kako od toga ništa neće biti.

“Nema nikakvog smisla razgovarati s bilo kojim pojedincem, u smislu njegovog osobnog stava, ili sa bilo kojom državom, u smislu političkog ili bilo kojeg drugog odnosa, ili pak u smislu bilo kakvih personalnih veza, o tako krupnim pitanjima kao što je Izborni zakon jedne suverene države. Izborni zakon suverene države BiH mora se razmatrati isključivo u kontekstu europskih standarda i europskih vrijednosti, jer naša država želi da bude dio EU”, navodi Genjac.

On podcrtava da BiH stremi euroatlantskim integracijama i vrijednostima na tom putu, odnosno vrijednostima na kojima je uspostavljena EU, a to su, između ostalog, vrijednosti ljudskih prava, nediskriminacije, jednakog biračkog prava i slično.

To je, dodaje, propisano brojnim konvencijama koje su usvojene i koje su, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, nadređene Ustavu BiH.

“Dakle, sve ono što se tiče ljudskih prava i što je u vezi sa tim pravima, pa i integritet izbornog procesa i izborni proces u kontekstu ljudskih prava, mora se sagledavati isključivo u kontekstu europskih vrijednosti, standarda i konvencija, kojima je to propisano. Ukoliko hrvatska predsjednica Grabar Kitarović želi da pomogne BiH, ona treba testirati u kontekstu europskih standarda svoje prijedloge koje se upućuju i ispostavljaju BiH u kontekstu Izbornog zakona. Ukoliko ti prijedlozi budu u skladu sa europskim standardima, ona može pomoći da budu usvojeni, jer je sve drugo štetno za BiH”, pojašnjava Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

Kao delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda, Genjac je za Vijesti.ba govorio i o očekivanjima od sjednice Zastupničkog doma 17. siječnja na čijem dnevnom redu će se naći HDZ-ov prijedlog izmjera Izbornog zakona BiH.

Genjac smatra da se radi o isključivom stavu zastupnika koji su taj prijedlog uputili u parlamentarnu proceduru, te da ne postoji spremnost na kompromis.

“Prijedlog je upućen po hitnoj proceduru, prema metodi ‘uzmi ili ostavi‘, na Domu naroda usvojen je preglasavanjem bošnjačkih izaslanika i kao takav dolazi u Zastupnički dom. Sa takvim isključivim odnosom, nimalo spremnim za kompromis, ali i zbog činjenice da je suprotstavljen Ustavu FBiH i europskim konvencijama, ovaj prijedlog nije prihvatljiv i mislim da neće biti usvojen u Zastupničkom domu”, smatra Genjac.

On napominje da se podrška spomenutom predloženom zakonskom rješenju svela na poslanike HDZ-a BiH i SNSD-a.

“Zašto poslanici SNSD-a podržavaju taj prijedlog, to je za drugu, vrlo interesantnu analizu”, navodi Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:15