StoryEditor

Filipović: Hrvatska politika prema BiH je loša, Grabar-Kitarović daje nezamislive izjave

Piše D  /  26.04.2018., 07:04h

"Hrvatska politika prema BiH je danas loša, to je korištenje privilegija koje im je dao Dejtonski sporazum. Dao im je privilegije da se može miješati u naše unutarnje poslove pod motom da kontrolira stanje hrvatskog naroda. Zašto ne ode u Stolac? Zašto ne ode u Livno? Čapljinu? Kupres? Glamoč? Drvar? Zašto ne ode tamo i ne vidi u kakvom su položaju Srbi i Bošnjaci. Ovaj se raspade govoreći o neravnopravnom položaju Hrvata, a sami su kreirali takvu situaciju za Srbe i Bošnjake", kazao je Muhamed Filipović u Pressingu na N1.

Dodao je da su izjave koje danas daju hrvatski političari "nezamislive u normalnim diplomatskim uvjetima".

"To što rade hrvatski političari i Kolinda Grabar Kitarović, takve izjave su nezamislive u normalnim diplomatskim uvjetima. Oni žele da kroz reformu Izbornog zakona legitimiraju teritorijalizaciju hrvatske nadmoći u BiH. Po tom kontekstu, sa određenih teritorija bi uvijek samo dolazili Hrvati. To je doprinos teritorijalnom cijepanju i rasipu države".

Još je komentirao položaj Srba na području BiH.

"Srbi nikada nisu bili u inferiornom položaju ovdje. Svi znamo da su bili privilegirani. Ne može se smatrati da su imali razloge u unutarnjem položaju da prave ono što su napravili. Na jedan politički akt da reaguju upotrebom oružja. To je ilegalno. To je jedna igra Francuske i Velike Britanije koji su uvijek favorizovali Srbe zbog njihove uloge u Prvom i Drugom svjetskom ratu", poručio je Filipović.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:22