StoryEditor

FIFA prijeti Španjolskoj i izbacivanjem sa Svjetskog prvenstva

Piše D  /  15.12.2017., 08:12h

Tu su vijest objavile pozivajući se na pismo koje je FIFA poslala u sjedište Španjolskog nogometnog saveza. U slučaju izravnog miješanja vlade u rad saveza FIFA može suspendirati bilo koju od članica što automatski znači i njezino izbacivanje sa Svjetskog prvenstva. FIFA je zabrinuta aktualnom situacijom u savezu nakon što je ljetos pod optužbama za korupciju uhićen predsjednik saveza Ángel María Villar (67), prenosi Hina.

Vrhovni savjet za sport (CSD), državna institucija pod upravljanjem Španjolskog ministarstva sporta, već mjesecima inzistira da se ponove izbori za predsjednika saveza. FIFA općenito smatra da se politika i vlada ne bi trebali miješati u rad nogometnih saveza. Villar, koji vodi savez posljednjih 29 godina, dobio je novi četverogodišnji mandat u svibnju. U srpnju ga je privela policija pod optužbom za korupciju. Tjedan dana poslije CSD ga je suspendirao te za privremenog predsjednika postavio Juana Luisa Larreu (64). Villar je tada napustio svoje funkcije u FIFA-i i UEFA-i. U kolovozu je pušten iz pritvora nakon što je uplatio jamčevinu od 300.000 eura kao garanciju da neće pobjeći iz zemlje.

Optužen je za nezakonito korištenje novca nogometnog saveza te za potplaćivanje dužnosnika regionalnih saveza. Davanjem mita dobivao je njihovu podršku te se godinama održavao na čelu saveza jedne od najboljih reprezentacija svijeta, tvrdi državno tužiteljstvo. Optužen je i njegov sin Gorka. Sjedište saveza i njegov ured bili su pretraženi ljetos.

Villar tvrdi da je nevin i sada se brani sa slobode. Optužio je državni CSD da vodi montirani proces protiv njega. I dalje želi biti predsjednik saveza.

Španjolski nogometni savez priopćio je u petak kako su dobili obavijest iz FIFA-e ali da se ne radi o prijetnji izbacivanjem sa Svjetskog prvenstva već upitu oko nastale situacije.

Nitko nas neće izbaciti sa Svjetskog prvenstva. To je nemoguće. FIFA samo želi znati što se događa, rekao je privremeni predsjednik Larrea. Rekao je kako će se u siječnju španjolski ministar sporta sastati s predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom. To će biti informativni sastanak, a ne susret oko kazne, rekao je Larrea.

Ministar sporta Íigo Méndez de Vigo obavijestio je španjolskog premijera kako je dobio dopis u kojem predstavnici FIFA-e traže primanje.

Siguran sam da će Španjolska igrati na Svjetskom prvenstvu, te sam siguran kako će ga osvojiti, rekao je Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra na vlasti od 2011. godine.

Pitanje o mogućem izbacivanju Španjolske postavljeno je i kapetanu reprezentacije Sergiju Ramosu na konferenciji za medije u Abu Dabiju. Ondje Real Madrid u subotu igra finale klupskog Svjetskog prvenstva protiv brazilskog Gremija.

Ne vjerujem da bi Španjolska u uredima mogla izgubiti ono što nas je toliko koštalo postići na travnjaku. Ne vjerujem da postoji išta što bi nas moglo spriječiti da osvojimo Svjetsko prvenstvo, izjavio je Ramos.

Španjolska je 2010. osvojila Svjetsko prvenstvo te je jedan od favorita za osvajanje prvenstva koje u lipnju počinje u Rusiji.

Španjolska se plasirala na Svjetsko prvenstvo ispred Italije koja je završila u dodatnim kvalifikacijama. Talijani su ondje izgubili od Švedske i ispali.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:33