StoryEditor

Evo koje je dokumente Vučić donio na Pantovčak

Piše D  /  12.02.2018., 02:02h

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vratio je u ponedjeljak Hrvatskoj dokumente iz Dvora na Uni koji su odneseni u Srbiju nakon Oluje 1995.  Vučić, koji je stigao u posjet Zagrebu, donio je sa sobom matične knjige rođenih, umrlih i vjenčanih iz te većinski srbijanske općine na Banovini.

Hrvatska od Srbije već godinama potražuje povrat kulturnog blaga, opljačkanog i odnesenog iz Hrvatske nakon Oluje kojom su u ljeto 1995. oslobođeni hrvatski krajevi pod kontrolom lokalnih Srba. Vučić je također izjavio je da je hrvatskim vlastima predao podatke o troje nestalih u ratu 1990-tih u Hrvatskoj.

"Donijeli smo tri imena za koja znamo gdje su stradali", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Pojedinosti o identitetu, mjestu stradanja i nacionalnoj pripadnosti tih osoba nije naveo.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je prije toga da će učiniti sve što može da pomogne pronalaženju nestalih osoba. Hrvatska predsjednica je na početku tiskovne konferencije kazala da je u razgovorima s Vučićem otvorila mnoga pitanja.

"U mnogim se stvarima nismo složili, negdje smo se približili. Iznimno bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati", kazala je. Vučić je rekao da je primijetio prosvjede koji su pratili njegov dolazak, ali se njima ne opterećuje, navodi Hina.

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 07:31