StoryEditor

Europski parlament kažnjava Poljsku zbog situacije u državi

Piše D  /  15.11.2017., 07:11h

EP je donio rezoluciju kojom kreće u pripremu službenog zahtjeva prema Vijeću da aktivira preventivni mehanizam iz članka 7.1. Za rezoluciju je diglo ruke 438 zastupnika, 152 je bilo protiv, uz 71 suzdržan glas. 

Ukoliko se poljska vlada ogluši na preporuke EU-a, postupak bi mogao rezultirati suspenzijom prava glasa Poljske u Europskom vijeću. Parlament  je izrazio zabrinutost glede diobe vlasti, neovisnosti sudstva i temeljnih prava te posebice pozvao Varšavu da ne uvodi nove zakone osim ako u potpunosti jamče neovisnost sudstva kako bi se primijenile preporuke EK i Venecijanske komisije. Zastupnici u rezoluciji pozivaju i na poštivanje prava na okupljanje, poštivanje prava žena, uključujući i pravo na slobodan i besplatan pristup kontracepciji te, u hitnim slučajevima, kontracepciju bez recepta. 

U raspravi održanoj uoči glasovanja, Europska komisija (EK) je ocijenila da zbog stanja u pravosuđu  postoji "sistemska prijetnja" vladavini prava u Poljskoj koja onda ne utječe samo na jednu zemlju već i na čitav ustroj Europske unije. Europarlamentarci poljske vlade također traže da snažno osudi "ksenofobni i fašistički marš u Varšavi 11. studenoga i "smjesta obustavi sječu" u šumi Bialowieza (Bjelovjeska), posljednoj velikoj europskoj prašumi  na granici s Bjelorusijom koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi prirodne baštine.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je, između ostalog, podsjetio da je u Poljskoj ministar pravosuđa istodobno i glavni državni tužitelj. Također, dodao je, Varšava mora spriječiti utjecaj ministra pravosuđa na sudbena tijela te u potpunosti uskladiti prijedloge zakona koje je predložio predsjednik Andrzej Duda s europskim pravom. Timmermans se u svom govoru osvrnuo i na nedjeljni marš 60.000 pripadnika krajnje desnice u Varšavi i kazao da "ponosni domoljubi imaju zadatak ne dozvoliti da se granica prekorači i da se ode u najgori nacionalizam". 

EP je od siječnja 2016. održao pet rasprava i izglasao tri rezolucije, uključujući i današnju, o demokraciji i vladavini prava u Poljskoj. Ovo je tek drugi puta da je poduzeo formalni korak prema pozivu Vijeću da započne proceduru sukladno članku 7. EP je to prvi puta učinio u svibnju 2017. u slučaju Mađarske.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:00