EUROPSKA KOMISIJA: Oko Pelješkoga mosta nema nikakvih otvorenih pitanja

odgovor

EUROPSKA KOMISIJA: Oko Pelješkoga mosta nema nikakvih otvorenih pitanja

sij 16, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europska komisija nema nikakvih otvorenih pravnih pitanja za realizaciju projekta Pelješkoga mosta, odgovorili su iz Europske komisije nakon tvrdnji saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića da EK uvjetuje financiranje toga projekta rješavanjem graničnih pitanja s BiH.

Komisija je pozorno analizirala prijavu projekta koju je Hrvatska poslala za sufinanciranje Pelješkog mosta i provjerila da su svi zahtjevi i proceduralni koraci predviđeni uredbom Kohezijske politike ispunjeni prije nego što je projekt prihvaćen. Na temelju dodatnih informacija koje je joj dala Hrvatska, Europska komisija je zaključila da nema otvorenih pravnih pitanja u vezi s tim projektom kada je riječ o internim procedurama unutar Komisije i EU-a, odgovorio je Hini glasnogovornik Komisije zamoljen da komentira informacije da EK uvjetuje financiranje Pelješkog mosta rješavanjem graničnih pitanja s BiH.

Komisija je 7. lipnja 2017. godine donijela odluku o dodjeli 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za gradnju Pelješkoga mosta kojim će se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezati s ostatkom Hrvatske. S tim iznosom Komisija sufinancira 85 posto projekta.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović je izjavio da po njegovim saznanjima Europska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje.

Dneevnik.ba