StoryEditor

Europa u BiH provodi Tuđmanovu zločinačku politiku, pozivamo muslimane na prosvjede

Piše D  /  23.02.2018., 05:02h

Građanski savez (GS) najoštrije je osudio prijedlog formule raspodjele mandata u Domu naroda FBiH koji je objavio Žurnal.

Ukoliko Središnje izborno povjerenstvo (SIP) zaista usvoji aparthejdski prijedlog po kojem bi stotinjakak tisuća birača HDZ-a imalo mogućnost da zauvijek drži potpunu kontrolu u klubu Hrvata u Domu naroda, onda se može slobodno reći da je u BiH izvršen državni udar, kažu u GS-u.

Ukoliko se Hrvatima iz BPŽ, USŽ, SŽ zabrani ulazak u Dom naroda, što je suština prijedloga SIP-a, onda bi bilo nemoguće formiranje vlasti bez HDZ-a u svakoj mogućoj varijanti i time bi bila završena demokratska borba u BiH. Postavlja se pitanje svrhe demokratskog političkog života ako se zna da će jedna stranka zauvijek biti vlast.

Nadalje, postaje jasno da je uloga međunarodne zajendnice, posebno procesa EU integracija, postala takva da predstavlja ključni mehanizam za ostvarenje ratnih ciljeva Tuđmana i Miloševića. Čak ni na vrhuncu moći agresorskih vojski na teritoriju BiH rukovodstvo RBiH nije bilo spremno pristati na prijedlog kakav SIP očito sprema. Treba imati na umu da je Ustavni sud donio sramnu i anticivilizacijsku odluku u slučaju Ljubić uz podršku dijela stranih sudaca, iako sama odluka nema veze s vođenjem rata pravnim nasiljem od strane SIP.

Također, važno je imati na umu da je Zakon o popisu donesen sa neobavezujućim etničkim pitanjem, uz punu podršku i uvjetovanje EU 2011. godine, uz jamstva da neće biti korišten za kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima jer Ustav FBiH jasno predviđa popis iz 1991. kao osnovu za sastavljanje vlasti – uključujući i Dom naroda FBiH.

Mi iz GS pozivamo sve one koji su svjesni kataklizmičnih i nepopravljivih posljedica ovakve moguće odluke da budu spremni pozvati svoje članove, simpatizere, aktiviste na prosvjede i svaki oblik borbe protiv uvođenja rasnog zakona.

Valjda je svima jasno da ljudska i građanska prava u današnjoj EU prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina. S obzirom na sudjelovanje EU u porobljavanju demokratske većine u BiH drugog zaključka ne može biti, priopćio je GS na svojim stranicama.

Drugi radikalni GS-ovac, Reuf Bajrović na Tweeteru je napisao sljedeće:Skoro 10 god nema podrske za primjenu presude Sejdic-F. Zasto? Pa zato sto bi onda demokratka vecina mogla uzeti drzavu pod svoje. Ljudska prava prestaju tamo gdje pocinje vecina koja ima pogresna imena i vjerovanja. Nazalost vam je tako.

 

Hadžiabdić: SIP nakon svakog popisa stanovništva proporcionalno određuje broj izaslanika u Domu naroda

Podsjetimo, u javnosti su se pojavili neslužbeni dokumenti koji govore o tome da će središnje izborno povjerenstvo donijeti odluku o tome na koji način će se popuniti Dom naroda FBiH, a kako bi se riješile sporne odredbe Izbornog zakona koje je odbacio Ustavni sud u slučaju Lkjubić. Navodni dokumenti izazvali su ljutnju kod većine bošnjačkih stranaka.

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Irena Hadžiabdić izkjavila je na izvanarednoj press-konferenciji, povodom materijala koji su se pojavili u javnosti, da se SIP ograđuje od radnih materijala koji nisu zvanični stavovi članova Komisije, niti su prijedlozi odluka za sjednice.

Reagirali i drugi 

SIP je politička marioneta Dodika i Čovića, a njihovi partneri u vlasti SDA i SBB, razmišljajući samo o raspodjeli fotelja i privatnim interesima, nisu učinili ništa kako bi institucije stavili u funkciju interesa građana - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i zastupnik u Parlamentu BiH. - Mi kao novi politički projekt imamo za cilj da omogućimo jednaka prava svima na cijelom prostoru zemlje, a ovim ‘radnim materijalom‘ Čovićev HDZ diskriminira ljude koji su tijekom rata već doživjeli veliku nepravdu. Pozivamo i ostale demokratske stranke i međunarodnu zajednicu da se spriječi ovaj pokušaj uvođenja nacionalnog aparthejda i segregacije - kazao je Šepić u priopćenju njegove stranke.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:53