StoryEditor

EU bi se krajem 2018. mogla pitati je li ovo jedna od njenih posljednjih godina

Piše D  /  19.01.2018., 09:01h

Europska unija riskira da joj 2018. godina bude ili preduga i prekratka, piše francusko izdanje časopisa, prenosi Logično.com

Preduga može biti zato što su izbori koji će se ove godine održati u mnogim europskim zemljama u velikom broju zemalja posebno nepredvidljivi, a nakon rezultata nekih će institucije EU će sigurno obliti hladan znoj. Prekratka može biti zato što neće biti dovoljno vremena za rješavanje nekih važnih zadaća s kojima se sada suočava Bruxelles.

Među takvim zadaćama su pregovori o Brexitu. Unatoč činjenici da se EU i Velika Britanija mogu složiti u prvoj fazi pregovora, sada se seli u drugu fazu u kojoj će se raspravljati o nekim vrlo ozbiljnim stvarima. Na primjer, strane u pregovorima će morati riješiti problem granične kontrole između Europske unije i Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Mora se i definirati status  oko tri milijuna europskih iseljenika koji sada žive i rade na britanskom teritoriju.

Osim toga, 2018. je bogata izborima, na koje izlaze građani Rusije, Finske, Češke, Irske i Cipra, koji će birati predsjednike, dok će u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Švedskoj i Latviji biti održani izbori za nacionalne parlamente.

Istovremeno su se favoriti u nekoliko zemalja pokazali kao političari koji imaju “proruske” stavove, što uvelike brine EU. Na primjer, među njima su češki predsjednik Miloš Zeman ili mađarski premijer Viktor Orban. U samoj Rusiji je glavni kandidat za pobjedu na predsjedničkim izborima Vladimir Putin, koji će vjerojatno ostati na dužnosti do 2024. godine.

Sve ovo može postati težak teret za EU i dodatno naglasiti njezinu krhkost, puno više nego je trenutno vidljiva.

Konačno, Bruxelles je početkom godine krenuo u rješavanje niz unutarnjih  pitanja, uključujući i problem migracija i kontrole koju već traže Francuska i nekoliko zemalja u istočnoj i srednjoj Europi.

“Bruxelles ima problem i sa sve većim utjecajem desničarskih pokreta, koji prodiru u sve pore tradicionalno ljevičarskih tema”, piše autor.

“Zbog svega navedenog bi se moglo dogoditi da se na kraju 2018. EU zapita ne je li ovo bila jedna od godina, nego je li bila jedna od posljednjih za Europsku uniju?”, zaključuje autor Thomas Mangin.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:59