StoryEditor

Droga ISIL-ovaca tzv. Džihad droga pronađena u BiH?

Piše D  /  13.12.2017., 09:12h

Izvor Blica blizak sigurnosnim agencijama u BiH otkriva da je "kaptagon" po svom sastavu sličan ekstaziju, ali da se radi o daleko jačem narkotiku.

"Poznato je da su ovu vrstu droge koristili borci ISIL-a zbog čega je i dobila naziv džihad droga. Za sada ova droga nije zaplijenjena u policijskim akcijama na području BiH, a u tijeku su detaljne provjere da li je dospjela na narko tržište", objasnio je izvor.

Zahvaljujući dojavi američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) prošlog tjedna je u Tetovu u Makedoniji, pronađena do sada najveći laboratorij za proizvodnju sintetičke droge "kaptagon".

Tijekom akcije policija je zaplijenila više od 300 kilograma ove opasne droge koju su koristili borci ISIL-a.

Iako su ranije informacije govorile da se laboratorij za proizvodnju ove droge nalaze u Češkoj, ovo je prvi put da je jedan veliki laboratorij za proizvodnju otkrivena i na Balkanu.

Istražitelji ne isključuju mogućnost da su organizirane kriminalne grupe već rasprodale određenu količinu narkodilerima u zemljama regije, te da se ova droga već prodaje na ulicama Srbije, Hrvatske i BiH.

Droga u Tetovu je otkrivena u laboratoriju kojeg je vodio Milan Zarubica, takozvani balkanski kralj sintetičke droge.

Utvrđeno je da "kaptagon" nije nova vrsta droge, već se radi o sintetičkoj drogi sličnoj ekstaziju, čija je baza amfetamin, a ujedno spada u grupu psihostimulatora centralnog živčanog sustava. 

"Kaptagon" je stvoren početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u svrhu liječenja psihijatrijskih bolesti, ali je u međuvremenu ova droga postala popularna kod terorista, o čemu svjedoče podaci da su ovu drogu pronašli kod osumnjičenih za napade u Parizu.

"Ovu drogu nazivaju još i drogom za super - ratnike i upravo zbog svoga učinka da podiže borbenost, hrabrost, pobošljava budnost, a smanjuje umor, postala je sastavni dio terorističkih akcija", navodi izvor blizak sigurnosnim agencijama.

Dodaje kako uslijed predoziranja "kaptagonom" dolazi do agresivnog i suicidalnog ponašanja, ubrzanog rada srca i povišenog pritiska.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:10