StoryEditor

DRAMATIČNO UPOZORENJE ŠEFA EUROPSKE KOMISIJE: Balkanu prijeti novi rat i ponavljanje 90-tih

Piše D  /  17.04.2018., 02:04h

"Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih", rekao je Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu, nakon što se europskim zastupnicima obratio francuski predsjednik, prenosi Jutarnji.hr.

 Emmanuel Macron.

"Ne želim ponovno rat na Balkanu i stoga se moramo otvoriti prema tim zemljama", dodao je Juncker.

Juncker je pozdravio Macronov govor ali je upozorio da Europa nisu samo Francuska i Njemačka i da je Europi potreban doprinos drugih.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je izjavio da treba "uskladiti" zapadni Balkan s Europom, ali da se neće zalagati za proširenje ako prije toga ne dođe do promjena unutar EU-a.

"Trebamo uskladiti zapadni Balkan s Europom. Svjestan sam da postoji opasnost da se te zemlje okrenu Turskoj ili Rusiji, ali ja se neću zalagati za proširenje ako prije toga unutar Europske unije ne dođe do promjena", kazao je Macron u raspravi s eurozastupnicima nakon govora u kojem je pozvao na "dublju" integraciju Europske unije.

Macron je ustvrdio da Europska unija, ovakva kakva trenutno jest, ne bi mogla funkcionirati s 32 države.

Komisija će u utorak popodne objaviti izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:09