StoryEditor

Dok su optuživali Trumpa: Bračni par Clinton šurovao s Rusima!

Piše D  /  22.10.2017., 02:10h

Bivša američka državna tajnica i bivša kandidatkinja za predsjednicu SAD Hillary Clinton našla se u središtu vlastitog „ruskog skandala“, povezanog s korporacijom „Rosatom“. Ovaj skandal je, sudeći po svemu, daleko ozbiljniji od „ruskog slučaja“ Donalda Trumpa, prenosi televizijski kanal „Fox news“.

Kao odgovor na istragu o zajedničkoj antiameričkoj djelatnosti „ruskih hakera“ i Donalda Trumpa, kao i na medijsku kampanju protiv izabranog američkog predsjednika, Trumpove pristalice u FBI organizovale su simetrični medijski napad na Hillary.

Hillary Clinton optužena je za to da je njena dobrotvorna fondacija služila kao provodnik za „prljavi ruski novac“ i da je posredno doprinosila podmićivanju i ucjenjivanju radi ostvarivanja ruskih ekonomskih interesa u američkom nuklearnom sektoru.

Pažnju privlači činjenica da se optužbe šire preko poznatih američkih medija kakvi su „Hill“ i „News week“. Oni se pozivaju na istragu FBI koju je Obamina administracija, navodno, gurnula pod tepih.

Suradnik vašingtonskog lista „Hill-a“ John Salomon, koji je objavio seriju tekstova o ovom slučaju, naveo je u razgovoru za „Fox“ da je Moskva, navodno, pokušavala da utiče na Hillary i njenog muža još u vrijeme dok je političarka obavljala funkciju državne tajnice.

„Fox“ navodi da je pravi primjer „ruskog skandala“ ugovor o kupovini kompanije „Uranijum 1“, koji je 2010. godine odobrila Obamina administracija iz razloga koje dosad nitko nije uspio objasniti. Na osnovu ovog ugovora, kontrolu nad oko 20 posto američkih zaliha uranijuma dobila je, kako navode američki mediji, ruska kompanija.

- Potrebno je da netko razjasni situaciju s uranijumom i kako ga je Rusija dobila. To je, očigledno, veoma ozbiljna situacija - rekao je ovim povodom aktualni predsjednik SAD Donald Trump.

Prema riječima Solomona, u trenutku kada je Obamina administracija donosila konačnu odluku o ovom poslu, Bill je tražio od vlasti dozvolu da se sastane s ruskim činovnikom odgovornim za nuklearnu sferu, iz kompanije „Rosatom“.

- Za to je odabrao veoma interesantan trenutak, s obzirom na to da se Hillary nedugo prije toga vratila iz posjete Moskvi, gdje je pokrenula mnogo poslovnih procesa između SAD i Rusije. Bill Clinton je doletio prateći njene svježe tragove i dobio tamo, na licu mjesta, 500.000 dolara. I pored toga, pokušao je da dobije dozvolu da se sastane s ljudima koji su imali interes u onome što je radila njegova žena. Kažu da je na kraju odlučeno da sastanak ne bude održan - priča Solomon.

On dodaje da je Clinton tražio dozvolu za sastanak od State departmenta, ali da nije poznato tko ga je primio i je li bilo još nekih zahtjeva.

- Moguće je da su ruski činovnici željeli da razviju rezultate postignute zahvaljujući posjeti Hillary Clinton i da vide što o tome zna njen muž, s obzirom na to da je bivši predsjednik i da može pomoći. A moguće je i da je sam Clinton želio nešto ostvariti u Rusiji za obitelj - navodi Solomon.

Dnevnik.ba
 

14. travanj 2024 22:03