StoryEditor

DODIK: Turska se ovdje previše miješa, Izetbegović urušava institucije BiH

Piše D  /  29.01.2018., 01:01h

 Ovaj sastanak komentarisao je predsjednik RS Milorad Dodik.

"Turska se ovdje dramatično miješa, u podršci su direktno Bošnjacima kroz Vijeće za implementaciju mira i druge načine. Ne znam što će biti tema, ali uglavnom uvodi se jedna nova praksa da se član Predsjedništva pokušava ponovo predstaviti kao predstavnik BiH u tome. To, koliko sam razumio, nije odluka Predsjedništva nego je odluka Izetbegovića i eventualno Erdogana. Predsjednik Vučić nije taj koji može određivati format tog sastanka, on je u posjeti Turskoj koliko znam", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Kako je naveo, ovo predstavlja "ozbiljan presedan".

"Nemam nikave informacije o tome, ali definitivno je jedan ozbiljan presedan da samo jedan član, i to ne predsjedatelj Predsjedništva, odlazi na takve sastanke i da pokušava tamo da daje jednu sasvim drugu dimenziju. To je opasno za Bosnu i Hercegovinu i dolazi od onih koji uporno nastoje da se prikažu kao "branitelji Bosne" kao što je Izetbegović, a u urušava suštinu njenih institucija", naveo je Dodik.

Sastanak iza zatvorenih vrata održava se u predsjedničkoj palači u Istanbulu.

Ranije danas Erdogan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Pretpostavlja se da će teme trilateralnog sastanka Turska - BiH - Srbija biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo - Beograd.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:31