StoryEditor

DODIK: Mladić je heroj koji je spriječio genocide nad Srbima, haški sud je nepravedan

Piše D  /  22.11.2017., 04:11h

Pozvao je na okupljanje oko RS i Srbije, te nacionalnih i narodnih vrijednosti, jer se, kaže, "ne može računati na međunarodnu objektivnost, ne samo pravosudnu, već i političku, koja je, na bazi političkih utjecaja odlučila da se ovako presuđuje u Haškom sudu".

I pored ove presude RS mora da pronaći unutarnju snagu i krenuti dalje.

-Trebamo se boriti za RS i njenu državnost. Ideja koja je nastala još 1992. ovih posljednjih godina snažno se rehabilitirala. Ona mora biti mjesto okupljanja svih Srba, koji se bave ili ne politikom. To je najbolji način da se odužimo Mladiću i stradalima za RS. One, koji ne vole RS ne možemo pridobiti, ali moramo se mi okupiti oko ideje koja se zove Srbija i RS - ustvrdio je.

Ističući da je ovo tek prvostupanjska presuda Mladiću, dodao je da nema puno optimizma i za drugostupanjski postupak, ali da će povijest „jednog dana potvrditi ono što se moglo čuti širom RS ovih dana o načinu na koji je Haški sud sudio Srbima i zbog čega je bio i formiran“.

-Ovo je još jedan sramni šamar srpskim žrtvama. Osuđeno je naše pravo na slobodu, na kuću, otadžbinu... - ustvrdio je Dodik i naveo da Mladić „nije oficir, kojem može suditi sud, već povijest, koja će o njemu dati konačan sud“.

Vjeruje, kako je rekao, da i danas ni u jednom srpskom domaćinstvu, nakon saznanja da je Mladić osuđen, nitko ne vjeruje da je kriv.

-Narod u RS-u nije čekao ni stav Haškog suda, niti bilo kojeg drugog suda, da Mladiću odredi mjesto. Za njega je već rezervirano mjesto srpskog heroja i to se presudama ne može mijenjati...., ustvrdio je, između ostalog, Dodik navodeći da je „mit o Mladiću kao heroju i legendi ojačan, a da se svi Srbi trebaji okupiti oko njega i njegove obitelji“.

Na haške presude, dodao je, RS ne može utjecati, ali ni one ne mogu „utjecati na povijesno pamćenje i činjenice“.

-U uvjetima nejednakog tretmena svih žrtava, apsolutno selektivne pravde i prema žrtvama i prema zločinama, koju dijeli Haški sud, nažalost, presuda nije nikakvo iznenađenje - dodao je Dodik.

I takva presuda, izrečena Ratku Mladić, tvrdi, „osnažit će stav srpskog naroda da je Mladić povijesni heroj i domoljub, te da je za Srbe to oduvijek bio, jer je u nemogućim uvjetima organizirao i vodio Vojsku RS s ciljem da obrani i sačuva slobodu svog naroda“.

Dodik je Mladića nazvao i „čovjekom koji je spriječio mnoge genocide nad Srbima, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj“.

Entitetski predsjednik je u svom obraćanju čitao i osuđujuću statistiku Haškog suda, koja je, kaže, na štetu Srba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:08