StoryEditor

DODIK: Ja nisam protiv EU i Amerike, ali ambasadori nisu države

Piše D  /  14.01.2018., 10:01h

"Trebam li biti mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovdje upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može, neka zamjere", rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku". 

On je istaknuo da uvažava svakog kao partnera i sugovornika, ali da je narod jedini autoritet kojem polaže račune. Dodik je kazao da nema dileme EU ili Rusija, ali i ocijenio da "neke stvari ne može razumijeti kao čovjek" i da EU nije atrakcija od prije deset godina.

"Mi ne možemo uticati na to kakva će biti EU, ali možemo razmišljati u što nas guraju. U međuvremenu, naravno, radit ćemo na europskim vrijednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema", naglasio je Dodik.

Kako je dodao, mehanizmom koordinacije više od 70 posto pitanja za EU delegirano je na entitete i to treba poštovati, a RS je ispunila najviše sugestija iz europske agende. 

"Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete da naše resurse damo u ruke nekom drugom? Ja eto neću, biram da budem ‘arogantan‘. Najviše europskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i državna razina BiH. Navikli su se da mi možemo biti samo loši, ili podanici. Neki su se previše zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba", rekao je Dodik. 

Komentirajući odnose s Federacijom BiH, Dodik je kazao da se uvijek može surađivati, da od razgovora ne bježi i da bi bilo dobro da se ide na politiku da nitko nikog ne napada. Dodao je i da je RS spremna prilagoditi se Ustavu BiH, onako kako je napisan, navodeći da RS traži dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, "jer stranci daju naloge za ispunjavanje, što neću". 

Govoreći o poslavi Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da nije važno tko je došao, već da se narod okupio i pokazao što misli. Iako na proslavu nisu došli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsjetio da je Vučić uputio, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, načelnik Generalštaba.

"Može se svatko sad nešto pitati, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju bismo li imali toliko dužnosnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo zahvaliti Vučiću za sve što je uradio za Republiku Srpsku, od investicija do političkog stava da poštuje Dayton i dogovor unutar BiH, uvijek uz napomenu da voli RS", rekao je Dodik i izrazio očekivanje da će se Vučić u narednim godinama ponovo pojaviti na proslavi u Banja Luci.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 06:00